A kínaiak az Interneten kutatják őseiket!

A kínaiak az Interneten kutatják őseiket!

2000. november 21. 21:51, Kedd
Egy szingapúri cégnek köszönhetően a szerencsés kínai állampolgárok egészen 1100 évre visszamenőleg kereshetnek gyökereik után.

A Chineseroots.com címen egy olyan kikötő fogadja a kínaiakat, melynek segítségével egy hatalmas adatbázisban utánanézhetnek a születési anyakönyvekben, illetve a házassági anyakönyvi kivonatokban szereplő adatoknak. A hatalmas adatbázis az előző millenniumtól kezdve tartalmazza a kínaiakról szóló információkat.

"Ez egy nagyszerű példája annak, hogyan oszthatunk meg valamit a világgal az Internet segítségével, azáltal, hogy a kibertérben elérhetővé tesszük." - nyilatkozta kedden Steven Simpson a Reuters hírügynökségnek.

Az adatbázisban egészen a Sung Dinasztiáig kereshetünk vissza. A kínaiaknál ugyanis ettől a dinasztiától kezdve tartják nyilván az emberek származását.
A Chineseroots.com nem egyedül vállalkozott a hatalmas munkára. Közös erővel az állami kézben lévő Sanghaji Könyvtárral és a Xiang Xi Genealógiai Központtal hozták létre az adatbázist. A Chineseroots.com digitalizálta és katalogizálta az ősi forrásból származó adatokat.

Steven Simpson szerint a világon ma elő kínai lakosság 96 százaléka találhat nyomokat őseit tekintve a rendszerben. A kikötő körülbelül 50,000 találatot kap naponta. A sitera érkező látogatók tartózkodási helyük szerint egyenlő arányban oszlanak el Kína, Hong Kong, Tajvan, Szingapúr és az Amerikai Egyesült Államok között.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások