Sikeresebbek a vezetésben nőket is foglalkoztató startupok

Sikeresebbek a vezetésben nőket is foglalkoztató startupok

2019. április 24. 15:53, Szerda
A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új vállalkozásokban komoly szerepet tölthetnek be a nők.

A 4Gamechangers Festival egyik fő témáit a startupok és a nők jelentik. Az eseményen Sarah Chen befektető kijelentette, hogy azok a cégek, amelyek alapításában, vezetésében vagy munkájában nők is részt vesznek, több mint 60 százalékkal jobb eredményeket tudnak felmutatni, mint azok a társaságok, amelyeknél csak férfiak dolgoznak. A Fortune gazdasági magazin szerint 2017-ben 85 milliárd dollár áramlott startupokba globálisan, de ennek csak 2 százaléka került nők által alapított vagy vezetett céghez. Chen úgy véli, sikerességük ellenére azért ilyen rossz az arány, mert a tőketulajdonosok nem kizárólag logika mentén gondolkodnak, hanem döntéseiket nagyon befolyásolják a személyes kapcsolatok. Szerinte ha csak statisztikákat néznének a befektetők, mindig a vegyes csoportokat választanák.


"Mindenkit befolyásolnak tudatalatti döntések. Mit tud megítélni egy befektető egy nagyon korai fázisban lévő cégben, melynek nincs értékelhető bevétele sem? Saját tapasztalatából építkezik, korábbi sikereit ítéli meg. És ilyenkor egy öreg fehér férfi egy fiatal fehér férfit fog támogatni, aki magára emlékezteti, amikor még kezdő volt, vagy akivel a harvardi öregdiákok hálózatán keresztül kapcsolatba került. A médiában rengeteg szó esik a nemi alapú fizetési különbségekről, de az ugyanilyen befektetési szakadék ismeretlen téma." A Malajziából származó kockázatitőke-befektető az általa életre hívott Billion Dollar Fund for Women segítségével akar ezen változtatni, és invesztál a nők által alapított vállalatokba. Az alap rendkívül sikeres, hiszen a 6 hónappal ezelőtti elindulása óta már 700 millió dollár folyt be. Chen úgy vélte, hogy a nők teszik ki a globális munkaerő több mint felét, ennek ellenére vezetői szinten alul vannak reprezentálva.

"Nők sokszor alapítanak céget más nők problémáinak megoldására. A férfiak sokszor fel sem ismerik ezeket a problémákat. Nem a tizedik bevásárlóappról van szó, hanem például a dolgozó anyáknak a gyerekfelügyelet kérdése nagy gond az Egyesült Államokban. A coworking irodákban megszokott kiegészítő szolgáltatásként konditermet építeni, de a nőknek sokkal nagyobb szükségük lenne egy ovónőre, és ha a gyereküket jó helyen tudják, fognak a saját testükkel foglalkozni. Egy férfi is gondolhatna erre, de mindenkit saját tapasztalatai mozgatnak."


Guido Baltes, az Instute for Strategy Innovation & Technology Managament (IST) igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a központi kérdés az, hogy az embereknek mit kell tudniuk ahhoz, hogy a következő 10-20 esztendő során - amely egy komoly átalakulási időszak lesz - továbbra is foglalkoztathatók legyenek. Hiszen számos egyszerű, szabályokon alapuló tevékenység végzését robotok fogják átvenni. Így az emberek értékeket majd csak ott teremthetnek, ahol olyan minőségi dolgokat tudnak felmutatni, mint az intuíció, az empátia és az összefüggések felismerésének a képessége. Egy bizonyos dolog ismerete legfeljebb csupán 18 hónapig lesz fontos, sokkal inkább előtérbe kerül a tanulási képesség elsajátítása.

A felszólalók szerint Ázsiától és az Amerikai Egyesült Államoktól elsősorban sebességváltást tanulhat Európa. Sajnos a kontinens átaludta a digitalizálási folyamatokat és mire sikerült leépíteni a bürokratikus akadályokat, addigra az ázsiai és egyesült államokbeli vetélytársak termékei és megoldásai megjelenhettek a piacon. A felzárkózás Európa speciális helyzete miatt nem reménytelen, hiszen kontinensünkon nincsenek informatikai gigacégek, kisebbek a céges struktúrák, ezért a startupok sokkal jobban bele tudnak tagozódni ezekbe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások