Japán robotok inváziója

Japán robotok inváziója

2000. november 23. 01:35, Csütörtök
[ZDNET] A Sony Corporation jelenleg egy olyan robotember kifejlesztésén dolgozik, mely akár táncolni, vagy robotkutyát sétáltatni is képes lesz, míg a Honda már be is mutatta új, saját fejlesztésű humanoid robotját.


Az AIBO már elavult típus :)
A japán autógyártó mamutvállalat, a Honda Motor Co. lekicsinyítette előző robotmodelljének méreteit, új nevet adott neki, és hétfőn már be is mutatta a nagyközönség számára. A Sony járóképes, emberszerű robotja pedig még olyan dolgokra is képes lesz, mint például a rúgás, vagy a Sony közkedvelt AIBO nevű robotkutyájának sétáltatása.

A Honda az ASIMO nevet adta új ½emberszabású½ robotjának, mely már sokkal kisebb és sokoldalúbb is, mint az idén júliusban bemutatott prototípusnak számító elődje. Adatai a következők: elődjénél 70 kilogrammal könnyebb, és 40 centiméterrel alacsonyabb, így most már mindössze 43 kilogrammot nyom a mérlegen, és csak 120 centiméter magasságú.


Az új sztár a Sony SDR-3X

Fejlesztőinek véleménye szerint az ASIMO robot mérete pont ideális az esetleges házimunkák elvégzéséhez. Így tökéletesen tudja kapcsolgatni a különböző otthoni eszközök kapcsolóit, le tudja nyomni az ajtók kilincseit, valamint az asztalokon és székeken is képes bizonyos feladatok végrehajtására. A fejlesztéseknek köszönhetően most már könnyebben meg tud fordulni, sokkal természetesebben tud lépcsőkön járni, és könnyen lehet irányítani is a kézben tartható távírányító segítségével.

A 14 évi mérnöki-fejlesztői munka eredményeképpen megszületett kicsinyített robot nagy lépést jelent az egyre tökéletesebb háztartási robotok irányába. A Sony robot háziállataitól eltérően azonban a Honda egyelőre nem tervezi az ASIMO robotok piacra dobását. A Sony most kedden jelentette be az SDR-3X típusú, emberre hasonlító robotot, mely összesen 24 csuklóponttal rendelkezik, és képes lépkedni, irányt változtatni, felállni, egy lábon egyensúlyozni, táncolni, valamint rúgni. Az 5 kilogrammos robot 50 centiméter magas.A Sony robotot a fején elhelyezett mikrofonok segítségével szóban is lehet utasítani különböző parancsok végrehajtására. Ezenkívül a fejébe épített speciális színes CCD (charge-coupled device) kamera által képes különböző színű labdák parancsszóra történő elrugására. A Sony SDR-3X robotot a világ első "Robots as Partner" kiállításán, a ROBODEX 2000-en lehet majd megtekinteni november 24. és 26. között, Japánban, Yokohama városában.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások