Európai online fizetési rendszerre lenne szükség

Európai online fizetési rendszerre lenne szükség

2019. április 16. 08:56, Kedd
Bármennyire is szeretik az európaiak a készpénzt, a kontinensen egyre népszerűbbek a különböző fizetési szolgáltatások.

Burkhard Balz, a Német Szövetségi Bank vezetője kijelentette, hogy jegybankként nem lehet mindegy a számukra az, ha a nagy technológiai konszernek, például az Apple, a Google, a PayPal és az Amazon egyre több ügyfélkapcsolatot vesznek át a pénzintézetektől, amelyeknek megmarad a tranzakciók lebonyolítása a háttérben. A német szövetségi jegybank éppen ezért támogatja egy európai fizetési megoldás kifejlesztését, amely a nagy hitelkártya-vállalatok és a technológiai óriáscégek szolgáltatásainak alternatívája lehet. Az adott rendszert viszont a pénzintézeteknek maguknak kell megalkotniuk.

Balz hozzátette, hogy az ágazat tagjainak azt a kérdést kell feltenniük maguknak, hogy mely termékekkel akarnak válaszolni az Apple és a többi társaság ajánlataira. Amennyiben ugyanis a pénzintézeteknek a jövőben csak mellékszerep jutna, akkor ennek nagyon komoly hatásai lehetnek a kifizetésekre, a piaci versenyre és a bankrendszer struktúrájára. Amennyiben pedig a bankok elveszítik a bevételeik egy részét, akkor felmerül a kérdés, hogy mit jelenthet mindez a pénzügyi stabilitás szempontjából.

Yves Mersch, az Európai Központi Bank igazgatója szerint az európai felhasználók és vállalkozások túlzott mértékben is az amerikai technológiai cégek szolgáltatásaira vannak utalva. Ez a függőség nagyon nem jó és fontos lenne, hogy az európai pénzintézetek mielőbb lépjenek a kérdésben. Az európai pénzügyi szolgáltatóknak sokkal jobban kellene foglalkozniuk a nemzetközi szerepvállalással. Amennyiben ugyanis ezt a jövőben is elmulasztják, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a külföldi pénzügyi vállalatoktól való függőség a következő években csak fokozódni fog. Ugyanakkor az is fontos, hogy az Európai Unió versenyfelügyelői rajta tartják a szemüket az amerikai cégek pénzügyi ajánlatain.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások