Szövetségi testület előtt magyaráz­kodhat Mark Zuckerberg

Szövetségi testület előtt magyaráz­kodhat Mark Zuckerberg

2019. április 23. 16:14, Kedd
A tengerentúlon már felmerült a kérdés, hogy elsősorban a menedzser jelenti a problémát és nem az általa vezetett cég.

A The Washington Post számolt be az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) és a Facebook közötti egyeztetésekről, amelyek témája részben az volt, hogy Mark Zuckerberg jelenjen meg a testület előtt és válaszoljon a közösségi oldal adatvédelmi botrányaival kapcsolatban felmerült kérdésekre, felvetésekre.

A tárgyalásokon felmerült az is, hogy a Facebook alapítója és vezetője, s nem pedig a társaság lehet a felelős a felhasználók adatainak nem megfelelő kezeléséért, illetve értékesítéséért. Ezzel kapcsolatban az amerikai újság két bennfentesre hivatkozott, akik azt nyilatkozták, hogy Zuckerberg esetleges ellenőrzése világos üzenet lehetne más internetes cégek felé is, hogy a vezetőik személyesen felelnek a felhasználói adatok nem megfelelő kezeléséért. Eddig sem az FTC, sem a Facebook nem kommentálta a kiszivárgott értesüléseket.

A bizottság tavaly a Cambridge Analytica-botrány miatt vizsgálatot indított az óriáscég ellen és többek között azt tanulmányozza, hogy a Facebook megsértette-e az aláírt 2011-es megállapodást, amelyet pont a hiányos adatvédelem miatt kellett kidolgozni. Az már februárban kiszivárgott, hogy a konszern akár több milliárd dolláros büntetést is kaphat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások