15 ezer éves lábnyomot találtak Dél-Amerikában

15 ezer éves lábnyomot találtak Dél-Amerikában

2019. május 2. 22:54, Csütörtök
Ez átírhatja a kontinens benépesülésének jelenleg elfogadott elméletét.

Tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy egy újabb tanulmány eredménye szerint az amerikai kontinens nagyon gyorsan népesülhetett be, a mainstream elméletet azonban nem mindenki fogadja el. Egyesek szerint 20, 30, 50, esetleg 130 ezer évvel ezelőtt is jelen voltak már emberek ezen a földrészen, eddig azonban nem találtak olyan, a kutatók közössége által egységesen elfogadott leletet, amely 12 ezer évnél idősebb lenne. Chilében most egy 15 ezer éves lábnyomot igazoltak vissza, amely komoly bizonyítéknak minősülhet.

Hírügynökségi jelentés szerint a lábnyomot még 2010-ben találta meg egy egyetemi hallgató, mégpedig a chilei fővárostól 800 km-re délre, Osorno városában. Eddig nem voltak bizonyosak abban, hogy ez a nyom valóban embertől származik, ezért éveken keresztül vizsgálódtak, számos különböző tesztet végezve el önként jelentkezők bevonásával, hogy teljes nyugalommal kizárhassák az állatok esetleges szerepét – a kétkedők szerint ugyanis akár állattól származó nyom is lehetett eredetileg ez a lelet, amely idővel megnyúlt, emberi lábnyom benyomását keltve. A szóban forgó egyetem a napokban hivatalos közleményben adta hírül a fontos eredményt, amely alaposan átrajzolhatja a meglévő képet a kontinens „meghódításáról”.


Amennyiben ugyanis ez valóban egy 15-16 ezer évvel ezelőtti emberi lábnyom, a jelenleg alkalmazott elmélet nem állja meg a helyét, hiszen ebben az esetben egyes emberi csoportok az eddigi legkorábbi időpontnál 4-5 ezer évvel korábban is jelen voltak már a kontinensen, ráadásul annak déli részén. A lelet maga egy felnőtt, meglehetősen vékony egyedtől származik, akinek súlya 70 kg körül lehetett, ennél azonban nyilván sokkal fontosabb az időpont, hiszen a késő-pleisztocéni maradvány akár még az alternatív elméleteket is alátámaszthatja – ezek egyike szerint az emberek a csendes-óceáni szigetvilágból érkeztek Dél-Amerikába, ezért lehettek jelen már jóval korábban, bár az kérdéses, hogy az óceánt 12-15 ezer évvel ezelőtt valóban át tudták-e már hajózni.

A remények szerint az elkövetkező években további hasonló leletekre bukkanunk majd, illetve visszaigazolhatunk majd olyan, korábban megtalált példányokat, amelyek eredete egyelőre kérdéses, illetve nem teljesen elfogadott.

Listázás a fórumban