Búcsút int az IRC-nek a Mozilla

Búcsút int az IRC-nek a Mozilla

2019. május 2. 15:18, Csütörtök
A szervezet még mindig IRC-csatornákat használ, de ez a közeljövőben változni fog.

Mike Hoye, a Mozilla munkatársa azt írta, hogy jelenleg is alternatív kommunikációs platformot keresnek, mert az IRC sajnos "rosszul öregedett meg" és emiatt kénytelenek lesznek hátat fordítani a fő kommunikációs megoldásként használt szolgáltatásnak. A tervek között szerepel az IRC.mozilla.org kiváltása is, de konkrét ütemterv még egyik esetben sem létezik, így még azt sem lehet tudni, hogy ezen a területen mikor kerülhet sor az első lépésekre. De az nagyon is valószínűnek tűnik, hogy a változtatás még az idén megvalósul.

Hoye többek között rámutatott, hogy számos kollégájának megterhelő az IRC-t alkalmazni. Különösen a fiatal szakemberek számára jelent problémát, hogy a szolgáltatás optikailag nem versenyképes és kevés funkcióval rendelkezik, ezért le van maradva az alternatív megoldások mögött. A szervereken napi szinten valósulnak meg visszaélések és zaklatások. Ezért is döntöttek úgy, hogy a munkatársaiknak, legyenek azok dolgozók, önkéntes segítők, partnerek és más fejlesztők, nem kínálhatnak egy olyan környezetet, amelyről nem állapítható meg, hogy egészséges, biztonságos és produktív.

A váltással kapcsolatos döntés többek között azért született meg, mert az IRC nem frissül és számos iskolai, főiskolai vagy vállalati hálózatból sem lehet hozzáférni. E hiányosságokat az sem ellensúlyozza, hogy az IRC-csatornákhoz a korszerű böngészőkből is hozzá lehet férni és számos önálló kliens létezik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban