Robotkiállítás nyílik Japánban

Robotkiállítás nyílik Japánban

2000. november 26. 15:04, Vasárnap
A Tokió melletti Yokahomában pénteken megnyílt a világ első olyan kiállítása, melyet kizárólag az ember társainak szánt robotoknak hoztak létre.Magát a kiállítást Toshitada Doi, a Sony digitális háziállat laboratóriumának igazgatója találta ki. Ez a laboratórium rukkolt elő a méltán népszerű AIBO robotkutyákkal. Doi vezeti a Sony terjeszkedését, amely fő célja az AIBO-hoz hasonló házirobotok népszerűsítése. Doi úgy véli, a Sony szórakoztatóipari részlegének egyik fő ága lehet a robotlaboratórium a jövőben.


A Sony alkalmazott egy 50 cm magas, 5 kilós SDR-3X-et tart, mely tud járni, irányt változtatni, ugrani, egy lábon egyensúlyozni, vagy akár táncolni.

Az első és második generációs AIBO robotkutyák mellet a kiállításon képviseli magát a Sony 50 cm magas SDR (Sony Dream Robot-Sony álomrobot) prototípusa is, melyet a cég szerdán mutatott be. Az új robot többek között fejlett mozgáskoordinációval és színes objektumfelismeréssel lett megáldva. Az utóbbi tulajdonságot a cég úgy demonstrálta, hogy s robot kérésre három színes labda közül a megadott színűt rúgta a hálóba.


Az SDR-3X focizás közben

A másik emberformájú robot a Honda 120cm magas Asimo robotja. Az új Asimó kisebb elődeinél, és rendkívül természetes mozgással bír. A természetes mozgáshoz hozzá tartozott az is, hogy Asimó bácsi a lépcsőket is könnyedén vette, sőt a vele szembe menő sok buta embert is mind kikerülte.


A Honda ASIMO 120 cm magas és 43 kg, jóval kisebb elődjénél, a bal oldalon álló, 1997-ben bemutatott 130 kilóos 160 cm-es P3-nál. Ez az első robot, mely képes járás közben irányt változtatni.Ezeken kívül még számos egyéb, leginkább kisméretű robot képviselteti magát a kiállításon, mint például a Tanaka-féle Aquaroid halacska, a Bandai Co. WonderBorg túlméretezett robotbogara, valamint a Tokió-i Tudományegyetem által készített fejrobot.


"T-5 prototype 00", a japán Tmsuk gyár által fejlesztett irányítórobot, melyet veszélyes munkákra fejlesztettek ki.


Egy látogató a robothalat nézi, melyet a Takara játékgyártó cég fejlesztett ki. A napenergiával hajtott robot a halak mozgását utánozza, ára 50000 yen (kb. 140000 Ft) az akváriummal együtt.

A jelenlegi legtöbb robotot az AIBO-val ellentétben egyelőre nem tervezik nagymennyiségben gyártani a mostani formájukban. Doi azt reméli, hogy az általa kreált "Asobot" név, mely az "association robot" szavakból tevődik össze, elterjed majd a házirobotokra, ahogy azok népszerűvé válnak. A Robodex vasárnapig tart Yokahomában.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások