Minden európai 5G-hálózatban lesznek kiskapuk?

Minden európai 5G-hálózatban lesznek kiskapuk?

2019. június 21. 21:44, Péntek
A távközlési cégeket köteleznék arra, hogy eleve úgy alakítsák ki az infrastruktúrákat, hogy azokban legyenek kiskapuk a hatóságok számára.

Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora az új 5G-hálózatok tervezett biztonsági szabványaival kapcsolatban kifejtette, hogy azok megakadályozhatják a rendőrségek és a titkosszolgálatok akcióit. Úgy vélte, hogy ezért is szükség lenne az eleve beépített kiskapukra és arra, hogy a telekommunikációs társaságok figyelembe vegyék a bűnüldöző hatóságok ilyen jellegű igényeit. Ahhoz , hogy az 5G-infrastruktúrákat ellenőrizni lehessen, minden egyes hálózatrészt egy külön megfigyelési interfésszel kellene ellátni. Az interfészek szabványosítása már zajlik az Európai Távközlési Szabvány Intézetben (ETSI).

Kerchove rámutatott arra, hogy a titkosítás önmagában is problémákat okozhat, de az igazi gondot az 5G széttöredezett és virtuális architektúrája jelenti. Ráadásul fennállhat annak a veszélye, hogy nem minden távközlési adatot fognak eltárolni a szolgáltatók, illetve annak is, hogy bizonyos szolgáltatásokat kiszerveznek majd az Európai Unión kívülre.

Problémát jelent továbbá, hogy a telekommunikációs cégek munkatársait sokkal jobban bele kellene vonni az ellenőrzési folyamatokba és biztosítani kellene, hogy a hálózatüzemeltetők úgy alakítsák ki az 5G-felhőrendszereiket, hogy a beépített kiskapuk akár az úgynevezett IMSI-Catckerek segítségével is kihasználhatók legyenek. Ezzel szemben műszaki szempontból a biztonság és az adattovábbítás hatékonysága lenne az elsődleges szempont.

Listázás a fórumban