Mobiltelefon egészségkárosító hatásra való figyelmeztetéssel?

Mobiltelefon egészségkárosító hatásra való figyelmeztetéssel?

2000. november 28. 04:42, Kedd
[Reuters] A jövőben minden, az Egyesült Királyságban forgalmazott mobiltelefon egy figyelmeztető felirat kíséretében fog forgalomba kerülni, amely a készülék egészségre káros voltára hivatott utalni.


Egy 100,000 dolláros, 39 gyémánttal, 215 rubinnal és 212 zafírrral kirakott mobiltelefon

Az irányelvet még a karácsonyi vásárlószezon előtt életbe léptetik, közölték a hétfői brit napilapok. Az angol Egészségügyi Minisztérium a napokban véglegesíti a felirat szövegét. Ezeket a nyomtatványokat a minisztérium eljuttatja az összes olyan boltnak, ahol mobiltelefont árulnak.

A nyomtatványok kifejezetten arra hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy a gyerekeknek nem ajánlatos sokat használni a mobiltelefonokat. A mostani lépés ellenére a szakértők még mindig nem tudták eldönteni, hogy tényleg van-e káros hatása a mobiloknak az egészségre. Annyi viszont bizonyosnak látszik, hogy a gyerekekre azok vékony koponyacsontozata és gyenge immunrendszere miatt rossz hatással van.

"Sokakban még mindig fennáll a félelem, hogy a mobiltelefonok használatának káros hatása van. Hamarosan kibocsájtunk egy minisztériumi javaslatot." -mondta az angol Egészségügyi Minisztérium szóvivője egy független brit napilapnak. Több, mint 25 millió ember használ mobiltelefont, csak Nagy-Britanniában. Ez az ottani lakosság közel fele. A mobilt használók egynegyede 18 éven aluli, és ez a szám a karácsonyi vásárlással még nőni fog.

Az orvosok véleménye megoszlik a kérdésben, hogy a mobiltelefon által kibocsájtott elektromágneses sugárzás okozhat-e agydaganatot vagy egyéb betegséget. A kérdésről egymással ellentmondó vélemények jelennek meg a különböző lapok hasábjain.


Egy Ericsson vizíó

Dr. Kenneth Rothman kutatásai szerint a mobiltelefonok káros hatása leginkább a velük közvetetten kapcsolatba hozható autóbalesetekben rejlik, nem az agydaganatban. Köztudott ugyanis, hogy rengeteg közlekedési baleset oka az, hogy a gépjármű-vezető a vezetés helyett a telefonálásra koncentrál. A probléma forrása az, hogy sokan vannak, akik nem tudnak mindkettőre odafigyelni.

A témával azután kezdett újra foglalkozni a sajtó, hogy a brit kormány újabb, az eddigieknél részletesebb vizsgálatot rendelt el, mely reményeik szerint végre fényt derít az igazságra.

Listázás a fórumban