Légballonok segítségével lett internet Peruban

Légballonok segítségével lett internet Peruban

2019. június 3. 13:21, Hétfő
Éles körülmények között is jól vizsgáztak az internetelérést biztosító légballonok.

A Loon projekt csapatának blogbejegyzése alapján 48 órával a május 26-án Perut is sújtó nyolcas erősségű földrengés után sikerült az érintett régiókban internethozzáféréseket biztosítani és LTE-hálózatot létrehozni a helyi lakosok és mentőcsapatok számára. A szakemberek közölték, hogy a gyors segítségnyújtás egy szerencsés körülménynek volt köszönhető: a Loon csapata ugyanis éppen Peruban tartózkodott, mert tárgyalásokat folytatott a Telefónica nevű mobilszolgáltatóval arról, hogy a légballonjaival eljuttassa az LTE technológiát az Amazonas környékén lévő távoli régiókba.


A földrengés után a perui kormány azonnal megkereste a csoportot, hogy megoldható lenne-e a légballonok elküldése az érintett területek fölé. A Loon projekt munkatársai azonnal reagáltak a megkeresésre és az első légballonok két nappal később meg is érkeztek az érintett régiókba. Sőt, vannak olyan légballonok, amelyek még jelenleg is úton vannak.

Az Engadget arra mutatott rá, hogy a programban rejlő lehetőségek már 2017-ben Puerto Ricóban, a Mária nevű hurrikán pusztítása utáni helyreállítási munkák során megmutatkoztak. Igaz, ott a 100 000 ember számára szükséges mobil internetelérések biztosításához négy hétre volt szükség. Mindenesetre a két eset tökéletesen bebizonyította azt, hogy a megoldás kiválóan működik a gyakorlatban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások