A ritka­földfémekre is kiterjedhet a kereskedelmi háború

A ritka­földfémekre is kiterjedhet a kereskedelmi háború

2019. június 6. 09:10, Csütörtök
Az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti konfliktus könnyen elmérgesedhet.

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter közölte, hogy a kritikus ásványokat, köztük a ritkaföldfémeket a világban gyakran figyelmen kívül hagyják, de nélkülük lehetetlen lenne a modern élet. Ezért a mostani jelentésben részletezett ajánlások révén az amerikai kormány soha nem látott lépéseket fog tenni annak biztosítására, hogy az USA ne legyen elvágva ezektől a létfontosságú anyagoktól. Ezekre az intézkedésre már csak azért is szükség van, mert az Amerikai Egyesült Államok rá van szorulva a kritikus ásványok és a ritkaföldfémek importjára, s ezek az anyagok fontosak az amerikai gazdaság és a nemzetbiztonság szempontjából. Ez az ország egyik gyenge pontja a Kínával folytatott kereskedelmi háborúban.

Az elkészített amerikai dokumentumban összesen 35 kritikus ásványt soroltak fel a szakemberek, köztük olyan elemeket is, mint az urán vagy a titán. A 35 ásványból 14 esetében teljes mértékben importra kényszerül az USA. A Donald Trump amerikai elnök által kiadott 13 817-es számú rendelet célja az, hogy az Amerikai Egyesült Államok csökkentse a kritikus ásványi anyagok külföldi forrásaitól és a külföldi ellátási láncoktól való függőségét.

Washington a bejelentéssel a korábbi kínai fenyegetésre reagált, amelynek a lényege az volt, hogy az ázsiai állam korlátozhatja a ritkaföldfémek exportját. Kína biztosítja ugyanis a világszerte kiszállított ritkaföldfémek kereken 90 százalékát. Ebbe a kategóriába összesen 17 fém tartozik, ezek a szkandium, az ittrium, a lantán, a cérium, a prazeodímium, a neodímium, a prométium, a szamárium, az európium, a gadolínium, a terbium, a diszprózium, a holmium, az erbium, a túlium, az itterbium és a lutécium. Az ázsiai ország mellett Oroszország, Brazília és Vietnam is komoly ritkaföldfém-készletekkel rendelkeznek. Nem véletlen egyébként, hogy a kutatók már a ritkaföldfémek alternatíváit keresik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások