Linux telepítés nélkül

Linux telepítés nélkül

2000. november 29. 03:57, Szerda
A Linux egyelőre az otthoni felhasználók körében nem terjed a várt ütemben. Sokan azért választanak a Linux helyett más operációs rendszert, mert a Linux telepítése szakértelmet igényel. A LinBox új Linux változata a CD meghajtóról fut, így nem kell telepíteni. Még külön Linux partíció sem kell a merevlemezen.

A Linux változatok telepítési eljárása az utóbbi időben sokat fejlődött, egyszerűsödött. Ennek ellenére még mindig sokakat elriaszt a feltelepítés problémája. A francia LinBox új DemoLinux változata ezt a problémát kerüli ki.

A DemoLinux egy bootolható (a gép indítására alkalmas) CD lemezen van, és a gép erről a lemezről indul. A rendszer a bootolást követően egy úgynevezett "RAMDISK"-et hoz létre, és oda települ. A ramdisk egy virtuális meghajtó, amely a tárolandó adatot a központi tárba helyezi (RAM). Ugyanezt teszi a legtöbb Linux változat a merevlemezre telepítés megkezdése előtt.

A DemoLinux nem módosít semmit a merevlemez partícióin, így a Windows is a helyén maradhat. A partícionálás alapesetben a merevlemez tartalmának elvesztésével jár. Bár vannak olyan programok, amik úgy változtatnak a partíciókon, hogy az adatok nem vesznek el, ezek használata elég kockázatos, ezért ennek szükségtelensége sokat könnyít a majdani Linux felhasználó dolgán. A most megjelent DemoLinux a 2.0-ás verziószámot viseli, és a Debian Potato 2.2 kiadásán alapul. A csomag tartalmazza a GNOME és a KDE felhasználói felületeket, a StarOffice irodai alkalmazáscsomagot, és rengeteg egyéb program is helyett kapott a CD-n.

Az új Linuxnak azonban van egy óriási hátránya: óriási memória-kapacitás szükséges a hatékony használatához. Éppen ezért a DemoLinux messze van a nagyteljesítményű oprendszer címtől. A DemoLinux célja nem is ez. Ahogy a neve is utal rá, a DemoLinux valóban egy demó. Demonstrálja a LinBox technológiáját, és az elméletet, hogy miként lehet egy olyan operációs rendszert felépíteni ami egy CD-n is elműködik. A LinBox vezetője szerint az ilyen rendszerek fejlesztése rendkívül egyszerű, hiszen csak ki kell a meghajtóban lévő lemezt cserélni az újra, és a számítógép újraindítása után új operációs rendszerünk van.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások