Mark Zuckerberg bejelentette a Facebook kriptovalutáját, a Libra-t

Mark Zuckerberg bejelentette a Facebook kriptovalutáját, a Libra-t

2019. június 18. 22:31, Kedd
Célja, hogy könnyen elérhető pénzügyi szolgáltatásokhoz juttassa azt a több mint egymilliárd embert, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Egy ideje ismert, hogy virtuális fizetőeszközt fejleszt a Facebook, most kiderült, hogy 2020-tól lesz elérhető az új kriptovaluta. A cég az új digitális pénzt a WhatsAppon belül bonyolított tranzakciók során használná. Az új megoldás egy úgynevezett stablecoin, vagyis egy olyan kriptovaluta, amelynek az értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve, ezáltal elkerülhetők a nagy árfolyamváltozások. A Facebook egy független alapítványt hozott létre hozott létre az új megoldás működtetésére és felvette a kapcsolatot több tucat pénzintézettel, amelyek tőkét biztosíthatnak és szervezetenként, illetve vállalatonként 10 millió dolláros licencdíj megfizetéséért cserébe üzemeltetnék a rendszert.

A Libra küldetése, hogy csökkentse a nemzetközi pénzküldés költségeit és nehézségeit, valamint segítse a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Világszerte ugyanis 1,7 milliárd ember él – főként a fejlődő országokban – akik nem férnek hozzá a hagyományos banki vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz, nem tudnak készpénzt tartani maguknál, ugyanakkor van mobiltelefonjuk. A Libra nevű kriptovaluta 2020-tól válik elérhetővé a működéséhez szükséges blokklánc-alapú hálózattal, de az árfolyama mögött valós érték fog állni.


A Librát a Libra Association elnevezésű nonprofit szervezet fogja kezelni, amely összesen 27 tagot számlál. A The Wall Street Journal értesülései alapján eddig már több mint egy tucat cég fektetett be egyenként tízmillió dollárt a projektbe, köztük van a Vodafone, a Visa, a Mastercard, a PayPal és az Uber is. A blockchain csökkenti a hagyományos bankrendszerre való támaszkodást. Az adatok különböző megbízható szervezetek által kezelt adatközpontokban oszlanak meg. A szervezetek így képesek lesznek alacsony költségű pénzügyi szolgáltatások nyújtására a Libra blockchain-en és a Libra kriptovaluta használatával (pl. fizetési tárcák, megtakarítási számlák vagy nemzetközi pénzátutalás).

A cél az, hogy az alkalmazott blokklánc technológia és az új kriptovaluta-hálózat a közösségi platformtól függetlenül működjön. Ezáltal a Libra Association tagjai akár külön kisebb pénzügyi központokat is működtethetnek és ellenőrizhetik az egyes tranzakciókat. Az új virtuális fizetőeszközre a megjelenített hirdetések megtekintésével tehetnek majd szert a WhatsAppot használó személyek. A rendszert nem csupán a közösségi portál szolgáltatásai keretében használhatnák az internetezők, hanem más online platformokon is. A projekten dolgozó munkatársaknak lehetőségük lesz arra is, hogy a fizetésüket ilyen módon kapják meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások