A finnek csupán 6 százaléka streamel illegális tartalmakat

A finnek csupán 6 százaléka streamel illegális tartalmakat

2019. június 17. 18:34, Hétfő
A skandináv országban érdekes eredménnyel zárult egy felmérés.

A kalózkodás ellen küzdő helyi TTVK csoport által végzett éves felmérés során a megkérdezettek csak mindössze 3 százaléka tartotta a kalózkodás bármilyen formáját elfogadhatónak és 58 százalékuk közölte azt, hogy semmilyen formában sem vállalható tevékenység. Csupán a válaszadók 6 százaléka nyilatkozta azt, hogy illegális online forrásokból származó filmeket vagy televíziós műsorokat néz vagy streamel.

A TTVK munkatársai hangsúlyozták, hogy bár az illegális letöltések még mindig a legfiatalabb (15-24 év közötti) korosztályban számítanak a legelterjedtebbnek, de a letöltések az elmúlt időszakban továbbra is jelentős mértékben csökkentek. A 25 év alatti személyek 13 százaléka vélte úgy egyébként, hogy az internetes anyagok illegális letöltése saját felhasználásra elfogadható dolog. Összehasonlításképpen: 2015-ben ez az arány még 29 százalék volt. A javulás a legális stream-ajánlatok megjelenésének és elterjedésének köszönhető.

Ugyanakkor érdekes, hogy a megkérdezettek körülbelül egyharmada nehezen különbözteti meg egymástól a legális és illegális webhelyeket. S általánosságban elmondható volt, hogy a válaszadók 84 százaléka fontos kérdésnek tekintette a szerzői jogot és mindössze 3 százalékuk gondolta úgy, hogy az teljesen felesleges. A 83 százalékuk érezte úgy, hogy szükség van a szerzői jogi szervezetekre és 91 százalékuk egyetértett abban, hogy a kreatív dolgozóknak kompenzációt kell kapniuk a tevékenységükért, attól függően, hogy mennyi munkájukat hasznosítják.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások