Felismerhetők a Photoshop-manipulációk

Felismerhetők a Photoshop-manipulációk

2019. június 17. 18:36, Hétfő
A népszerű szoftverrel tetszőlegesen módosíthatók a fotók. Az érintett felvételekről az emberek csak nehezen tudják megmondani, hogy manipuláltak.

Sheng-Yu Wang, Andrew Owens és Alexei A. Efros, a Berkeley Egyetem tudósai, s Oliver Wang és Richard Zhang, az Adobe Research munkatársai közösen arra készítettek fel egy neurális hálózatot, hogy kiszűrje a Photoshop segítségével módosított képeket. A megalkotott algoritmus felismeri azokat a manipulációkat, amelyeket a képszerkesztő szoftver Face Aware Liquify nevű funkciójával végeztek el. A felhasználók ezáltal akár nagyon részletekbe menő módon is módosíthatják az emberi arcokat. Így például egy eredetileg komoly arcot mosolygóssá lehet változtatni.


A tesztekben résztvevő személyek nem tudták megfelelően megkülönböztetni egymástól a manipulált és az eredeti fotókat, szemben az algoritmussal, amely 99 százalékos pontossággal dolgozott. A program felkészítéséhez a tudósok az eredeti és a módosított felvételeket egyaránt felhasználták. A neurális hálózat így állapított meg bizonyos rendszeresen visszatérő jellemzőket, amelyeket az emberi szem nem képes felfedezni.

A szoftvernek jelenleg két hibája van. Az egyik, hogy csak azokat a képeket ismeri fel, amelyeket a Face Aware Liquify funkcióval módosították. Amennyiben egy folyamat során az Photoshop más funkcióit használta valaki, akkor azokat a manipulációkat már nem tudja kiszűrni. Az algoritmus tehát csak korlátozott mértékben képes kiszűrni az általános fotóhamisításokat: amennyiben egy hamisító nem a Photoshopot alkalmazza, akkor a munkáit a program nem tudja azonosítani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások