Informatikai téren nagyon képben van Angela Merkel

Informatikai téren nagyon képben van Angela Merkel

2019. június 25. 12:43, Kedd
A német kancellár szerint alapvető fontosságú, hogy az ember megtartsa a technológia felett az irányítást.

"Tudomásul kell vennünk, hogy a médiafogyasztás megváltozott. A tudás továbbadása már nem kizárólag szövegek olvasása útján valósul meg, hanem podcastok meghallgatásával és videók megtekintésével is, s ez megváltoztatja a kommunikációt. Napjainkban már egyáltalán nem vonzó több tíz oldalas vagy még hosszabb szövegek olvasása. A fiatalok sok témában nagyon is jól tájékozottak, ugyanakkor szeretik az aktuális témákat nagyon gyorsan váltogatni" - fejtette ki Angela Merkel.

A német kancellár hozzátette, hogy nem hisz abban, hogy az internetezőknek meg kellene adniuk a valódi nevüket a világhálón, de ezzel párhuzamosan mindenkinek tisztában kell lennie azzal is, hogy az internet nem jogmentes terület. El kell fogadni, hogy online akár szélsőségesek is megnyilvánulnak és ezt tudni kell kezelni - ha szükséges, akár jogilag kell fellépni a sértő vélemények ellen. De akkor sem szabad elfelejteni, hogy a világháló összességében hasznos eszköz.

"Tudjuk, hogy megtanulható az új technológiák kezelése. A mesterséges intelligencia kiemelkedik ezek közül és úgy vélem, sokkal nagyobb befolyással lesz az emberiség történetére, mint akár a gőzgép feltalálása. Ezért is fontos, hogy vita legyen a témában és ebben ne csupán mérnökök vagy IT-szakértők vegyenek részt. Számomra magától értetődő, hogy az irányításnak mindig az ember kezében kell maradnia. A mesterséges intelligencia esetében különösen fontos, hogy megkérdezzük magunktól, hogy azért teszünk valamit, mert az a helyes vagy azért, mert megtehetjük."

"Világos kormányzati álláspontra és szabályozásra van szükség, különösen az etikai kérdések tekintetében. ENnek európai szinten, egységesen kell megvalósulnia, különben nemzeti próbálkozások lesznek és az senkinek sem fog segíteni. Európának azokat a dolgokat kell előtérbe helyeznie, amelyekben sikeres. Ezek a szociális piacgazdaság kifejlesztése, az infrastruktúra-fejlesztés és az etikai alapelvek kidolgozása. Ezáltal az amerikai vagy a kínai út alternatívájává válhatunk. Az új Európai Bizottságnak a kontinens digitális szuverenitását is kiemelkedő fontosságúnak kell tekintenie" - hangsúlyozta a politikus.

Angela Merkel végül leszögezte, hogy az Amerikai Egyesült Államokban sok fejlesztést a fegyveres erők támogatnak és értékes impulzusok érkeznek a gazdaságból is. Európában ezzel szemben arra kell összpontosítani, hogy a döntéshozók megteremtsék a szükséges keretfeltételeket, erősítsék a kutatás és a gyakorlati megvalósítás közötti kapcsolatokat, valamint támogassák a gazdaság és a tudomány közötti ökorendszerek kialakulását, de az igazi impulzusoknak a magánszektorból kell érkezniük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások