Ismét hagyományos billentyűzetük lehet a MacBookoknak

Ismét hagyományos billentyűzetük lehet a MacBookoknak

2019. július 8. 08:52, Hétfő
Az Apple kénytelen változtatni az eddigi gyakorlatán. A cég Kínában készül egy olcsóbbnak szánt iPhone piacra dobására.

Ming-Chi Kuo, az Apple ügyeiben tájékozott elemző azt nyilatkozta, hogy az új MacBook Air és Pro készülékek teljesen új klaviatúrát kaphatnak. A döntés hátterében az állhat, hogy az Apple a 2015-ben bemutatott MacBookba egy módosított billentyűzetet épített be, amelyben a gombok laposabbak és nagyobb méretűek voltak, továbbá a Butterfly mechanizmusra épültek. Utólag derült ki, hogy az egyes gombok közötti résekben megtapadt a kosz.

A kaliforniai konszern később elismerte, hogy meglehetősen komoly feladat egy beragadt Butterfly-billentyűzet kitisztítása, ráadásul némi piszok bőven elegendő ahhoz, hogy hibás karakterbevitel történjen vagy az egész szerkezet használhatatlanná váljon. Gyakran ugyan segített a sűrített levegős tisztítás, de volt, hogy az egyes billentyűket vagy az egész klaviatúrát ki kellett cserélnie az óriáscég ügyfélszolgálatának.

Az új modellek esetében az Apple visszatérhet a korábban alkalmazott és hagyományos notebook-megoldásnak számító ollós billentyűzetekhez. Az első ilyen készülék a MacBook Air 2019 lehet, amely ősszel jelenhet meg, azt 2020-ban a MacBook Pro követheti. De azt sem lehet kizárni, hogy az új klaviatúra kerül a MacBook Pro sorozat 16 hüvelykes képernyővel ellátott változatába is, amely még szintén az idén dobhat piacra a gyártó. Tavaly márciusban kiderült, hogy akár érintőképernyő is lehet a MacBook billentyűzete és emellett szennyeződés ellen védett klaviatúrát is fejleszt az Apple.

Más források eközben egy érdekes értesülésről számoltak be, amely szerint a cég Kínában készül egy olcsóbbnak szánt iPhone piacra dobására, ebben pedig lenne némi ráció, hiszen az utóbbi időben éppen itt szerepelnek kifejezetten rosszabbul. Ez a példány kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót kapna, vagyis a Face ID helyett visszatérnének ezen technológiához, erre pedig állítólag viszonylag rövid időn belül sort kerítenének. A kínai felhasználók a felmérések szerint a 730 dollár alatt telefonokat részesítik előnyben, kérdés, hogy a cég valóban elszánja-e magát egy ilyen típus piacra dobására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások