A gyülöletbeszéd ellen indított harcot az Instagram

A gyülöletbeszéd ellen indított harcot az Instagram

2019. július 10. 08:52, Szerda
A fotó- és videoplatform igyekszik hatékonyan fellépni a sértő megnyilvánulásokkal szemben.

Adam Mosseri, az Instagram vezetője bejelentette, hogy hatékonyan akarnak fellépni az online zaklatások ellen és vezetni szeretnék az ágazat harcát ezen a területen. A menedzser kiemelte, hogy tudják, hogy - különösen a fiatal felhasználók közül - nagyon sok személyt érint ez a jelenség. A céljuk az, hogy az emberek a bejegyzéseik nyilvánosságra hozatalakor biztonságban és jól érezzék magukat.

A legfontosabb változtatások egyike, hogy ha valaki a jövőben sértő véleményt akar majd megjelentetni, akkor az Instagram mesterséges intelligencián alapuló rendszere fel fogja hívni a figyelmét arra, hogy nem megfelelő tartalmat szeretne nyilvánosságra hozni és lehetőséget ad a bejegyzés visszavonására. A rendszer megpróbál majd az illető lelkére hatni. Az új funkció egyelőre csak az angol nyelvű bejegyzések esetében lesz elérhető, más nyelveken az év további részében válik hozzáférhetővé.

A szolgáltatás bevezeti az egyes fiókok korlátozásának lehetőségét, így lehet majd megakadályozni, hogy egy sértő bejegyzést vagy fotó alatti szöveget mindenki láthasson. A korlátozott fiókkal rendelkező személyek továbbra is nyilvánosságra hozhatják az ártalmatlan bejegyzéseiket, ezáltal lehetővé válik bizonyos személyek elszigetelése teljes kitiltás nélkül. Ez a két módosítás már önmagában is befolyásolhatja a kommunikációt, némi öncezúrára késztetheti a felhasználókat, továbbá biztosíthatja, hogy a nyilvános viták kevésbé lesznek sértő stílusúak. Mosseri azt ecsetelte, hogy az első tesztek során azt figyelték meg, hogy néhányan éltek a tartalommódosítási lehetőségekkel, ha át kellett gondolniuk, hogy mit is jelentetnének meg.

Az Instagram első embere februárban azt jelezte, hogy a platform a jövőben elrejtené az önsebzést és az öngyilkosságot népszerűsítő tartalmakat. Első lépésként a digitális fotók esetében bevezették a Sensitivity Screens nevű megoldást, amely elmosódottá teszi az önmaguknak vágási sebeket okozók képeit. Egy másik változtatás pedig, hogy az önsebzést népszerűsítő tartalmak nem fognak a jövőben megjelenni a keresőben, a hashtagekben és az ajánlásokban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások