Mégsem lesz Red Hat Sparc alá

Mégsem lesz Red Hat Sparc alá

2000. december 2. 05:04, Szombat
[Register] A Red Hat leállította Linux disztribúciójának Sparc processzorokhoz tervezett változatának fejlesztését. A cég a lépést az érdeklődés hiányával indokolta.

A Red Hat döntésére egy, a Cnet-által készült interjú során derült fény. A hír nemsokkal azután látott napvilágot, hogy a Compaq világgá kürtölte, Alpha processzora a Red Hat támogatását élvezi. Jelenleg (az egy-két egyéni, IBM szerverek számára készített megoldástól eltekintve) ez az egyetlen nem x86-os CPU, amelyet a Red Hat támogat.

A bökkenő feltehetően itt van. Mind a Compaq, mind az IBM nagy erőbedobással próbálja népszerűsíteni a Linux-ot, és ehhez a Red Hat nyújtja a telepítésre kész operációs rendszert. A Sun messze nem olyan érdekelt a Red Hat Linux-ban, mivel ott a Solaris. A Red Hat feltehetően arra a következtetésre jutott, hogy nem lenne nyereséges a vállalkozás a Sun pénze nélkül, így leállította azt.

A Red Hat döntése értelemszerű és nem meglepő. A cégnek a fejlesztéshez és a terméktámogatáshoz szüksége van pénzre, amelyet vagy a felhasználóktól, vagy pedig az adott (jelen esetben a Sparc) hardver gyártójától kaphat meg, utóbbi esetben támogatás formájában.


A Red Hat Linux for Sparc nem reménytelen eset, elképzelhető, hogy a Red Hat később folytatja a fejlesztést. A fejlesztő-orientált változat továbbra is kapható lesz, de a disztribúció nem fog terméktámogatással rendelkezni. A jelenlegi Sparc-alapú Red Hat felhasználók támogatását azonban továbbra is nyújtani fogja a cég, mondta a Red Hat egyik szóvivőnője, hozzátéve, hogy megfelelő érdeklődés esetén a Sparc projekt újraindulhat.

A Linux-ot kedvelő Sparc felhasználóknak ráadásul még ott lesznek a Red Hat konkurensei a SuSE, a Caldera, a MandrakeSoft és a Debian, amely cégek mind kínálnak Sparc-on működő Linux disztribúciót.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások