Bemutatkozott az Orion-űrkapszula

Bemutatkozott az Orion-űrkapszula

2019. július 24. 08:16, Szerda
Fontos évfordulón mutatták be a fejlesztést, amely a következő évtizedben bizonyíthat.

A napokban számoltunk be arról, hogy a NASA új rakétája 2021 előtt biztosan nem indul majd el első útjára, vagyis a program valószínűleg további csúszást lesz kénytelen elszenvedni. Miközben az ügynökség az első holdraszállás 50. évfordulójával, a megemlékezéssel kapcsolatos rendezvényekkel volt elfoglalva, az illetékesek a páros másik tagját, az új űrkapszulát is bemutatták, amely állításuk szerint készen áll a fontos próbatételre.


A hivatalos bejelentésben arról olvashatunk, hogy Mike Pence alelnök a floridai Kennedy-űrközpontban, stílusosan, a Neil Armstrongról elnevezett épületben ünnepelte a fél évszázaddal ezelőtti nagy eseményt, ennek során azonban nem pusztán a régmúltra emlékeztek, de egyben hivatalosan is lerántották a leplet az Artemis-1 küldetésre szánt új űrkapszuláról, amely az SLS-rakétával együtt kapja meg a következő fontos feladatot, a visszatérést a Holdra (legalábbis az első körben, amelyet később követnének majd a Mars-küldetések). Buzz Aldrin jelenlétében megerősítették, hogy a kapszula gyakorlatilag készen áll a bevetésre, amely mindenképpen történelmi jelentőségű lesz, ezúttal azonban nem pusztán a visszatérést, de az esetleges hosszabb tartózkodást is meg kellene valósítani, amihez nyilván szükség lesz egy ottani bázisra.


Az Artemis-1 keretei között az SLS és az Orion párosa a Holdat kerülné meg, az első lépésben még legénység nélkül, ezzel igazolva a teljes rendszer működőképességét, teljesítményét, valamint biztonságát. Ezt követően 5 éven belül térnénk vissza a Holdra, bár eredetileg ezt még 2028-ra irányozták előre, itt azonban szükség lesz az anyagi feltételek biztosítására, amely jelen pillanatban még kicsit homályos, hiszen a NASA egyes számítások szerint jóval nagyobb összegeket igényel majd, amihez a Kongresszus beleegyezését is meg kell nyerniük. Az amerikai eredetű lakómodul mellett mindenesetre elkészült az ESA által szolgáltatott európai szervizmodul is, amely a meghajtásról gondoskodik majd, jelen pillanatban e két komponens összekapcsolása zajlik.


A következő fázis a hőpajzs felszerelése lesz, amelyet az Ohio államban lévő Plum Brook Station területén elvégzendő tesztek követnek majd a sorban, hogy ezután a kapszula visszatérjen Floridába és elinduljon az első küldetésére. A tervek szerint az Artemis-2 már legénység bevonásával zajlana le, míg az Artemis-3 indítaná útnak az új holdraszálló csapatot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások