ENSZ - digitális együtt­működésre van szükség

ENSZ - digitális együtt­működésre van szükség

2019. július 24. 08:26, Szerda
A szervezet szakértői csoportjának kellene új impulzusokat adnia az információs társadalom számára, de kérdéses, hogy ez sikerül-e.

A különleges csoport António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára számára készítette el azt a jelentését, amely azt taglalja, hogy miként lehet megvalósítani a legfontosabb műszaki fejlesztéseket és biztosítani e megoldások, valamint egy informatikai szempontból korszerűsített társadalom együttélését. A csapat tagja lett Melinda Gates, Bill Gates felesége; Jack Ma, az Alibaba kínai konszern alapítója; Vint Cerf, az internet atyja; továbbá néhány ázsiai és afrikai startup vezetői, s számos politikus. A főtitkár többek között tudni akarta, hogy az ENSZ miként gondoskodhat arról, hogy a digitális technológiák jobban elterjedjenek és hogy a szervezet miként válhat a megfelelő digitális politika közvetítőjévé.

Melinda Gates, Jack Ma és a többi szakértő a jelentésükben azt írták, hogy a digitális politikában csak úgy valósulhat meg hatékony együttműködés, ha a folyamatban a kormányok, a civil társadalom, a műszaki élet, a kutatók és a gazdaság képviselői egyaránt részt vesznek. Ugyan csak a kabinetek és az országgyűlések dönthetnek a törvényekről, de a hatékony digitális kormányzáshoz mindenkire szükség van. A civileknek, a politikai döntéshozóknak és a műszaki szakembereknek közösen kell kiértékelniük a digitális technológiák összetett és dinamikus hatásait, s részt venniük a közös normák és szabványok kidolgozásában.


A szakértők rámutattak, hogy napjainkban problémát jelent, hogy a digitális politika fontos kérdéseiben zárt ajtók mögött születnek döntések, azok nélkül, akiket az adott kérdések érintenek. A megoldást a jelenleg is működő Internet Governance Forum (IGF) felértékelése, egy magasabb szintű IGF (IGF Plus) létrehozása jelentené. Az igazi probléma azonban az, hogy az ENSZ és testületeinek döntéseit a világ kormányainak egy része teljesen figyelmen kívül hagyja vagy nem veszi komolyan.

Vint Cerf azt emelte ki, hogy reméli, hogy sikerül egy olyan megoldást találni, amelynek köszönhetően a jövőben meg lehet majd hallani minden fontos csoport hangját - még a fontos szabályozások kidolgozása és elfogadása előtt. Szerinte szükség van arra, hogy a felhasználókat megvédjék az online világ káros hatásaival szemben. Szükség lenne többek között szoftverfrissítési, azonosítási és nemzetközi szabványokra. Hatékony lehetne egy digitális ügyekkel foglalkozó ENSZ-megbízott kinevezése is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások