Százezer embert bocsátott el a kora miatt az IBM

Százezer embert bocsátott el a kora miatt az IBM

2019. augusztus 2. 09:20, Péntek
Ez akkor is rengeteg, ha a folyamat több év alatt zajlott le, és a cégnél majdnem 400 ezer ember dolgozott.

Az ügy azután vált ismertté, hogy Alan Wild, az IBM személyzeti részlegének korábbi alelnöke - több másik személy mellett - pert indított a társaság ellen. A benyújtott keresetekből kiderült, hogy az IBM az elmúlt esztendőkben körülbelül 100 000 szakembert rúgott ki amiatt, mert "túl öregek" voltak és az óriáscég fiatalosabb imázst akart felépíteni, hogy ugyanolyan legyen a külvilág szemében, mint az Amazon és a Google. Csak az elmúlt hónapban 2000 embernek kellett új munkahelyet keresnie. Az elbocsátott alkalmazottakat az úgynevezett millenniumi generáció tagjaival pótolták. A lényeg az volt, hogy a társaság ne tűnjön "régimódi szervezetnek", hanem "cool és trendi" legyen.

A változtatás hátterében elsősorban a körülbelül hét éve csökkenő bevételek álltak. A vállalat versenyképes akart lenni a felhőpiacon, ahol a két legnagyobb vetélytársa az Amazon és a Google. Ezért született meg az elképzelés, amelynek kidolgozói azzal érveltek, hogy millenniumi generáció tagjai sokkal innovatívabbak és jobban befogadják az új technológiákat.

Az IBM illetékesei azzal érveltek, hogy az elmúlt öt évben újrapozícionálták a vállalatot azért, hogy értékesebb ajánlatokat kínálhassanak az ügyfeleik számára. Az óriáscég az elbocsátások mellett évente több tízezer új alkalmazottat is felvett. A társaság tavaly év végén világszerte 350 600 embert foglalkoztatott, ennek ellenére az elmúlt hat esztendőt tekintve most a legalacsonyabb a munkavállalók száma. 2013-hoz képest 19 százalékkal kevesebben dolgoznak a vállalatnak.

Nem az első ilyen jellegű ügy a Szilícium-völgyben. 2017 decemberében egy amerikai szakszervezet több óriáscéget, köztük a Facebookot és az Amazont is beperelte, mert az állásajánlataikban kizárólag fiatal munkavállalókat kerestek. Az érintett vállalatok a közösségi oldalon megjelentetett állásajánlataikban kifejezetten kizárták az idősebb korosztály tagjait. Nemrég pedig a Google ellen nyújtott be több száz személy keresetet amiatt, mert amikor a meghirdetett álláshirdetésekre jelentkeztek, akkor a társaság a korukra hivatkozva utasította el őket. Az ügyben eljárás indult, de végül a felek megegyeztek egymással. A vállalat 11 millió dollárt fizet a felpereseknek, de továbbra is fenntartja, hogy nem hibázott. A döntés értelmében a 227 érintett személy átlagosan 35 000 dollárt kap. A Google vállalta azt is is, hogy a személyzeti ügyekért felelős munkatársait és menedzsereit külön képzésben részesíti, s a téma az idős kor elfogadása lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban