Kétmilliárd dollárt szerezhetett kiber­akciókból Észak-Korea

Kétmilliárd dollárt szerezhetett kiber­akciókból Észak-Korea

2019. augusztus 7. 19:21, Szerda
Legalább is ezt állítják nemzetközi szakértők.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Észak-Korea Elleni Szankciós Bizottságának munkatársai elkészítették a legújabb jelentésüket, amelyben többek között azt írták, hogy az ázsiai ország az internetes kibertámadások segítségével már több mint 2 milliárd dolláros bevételre tett szert. Az akciókban résztvevők közül sokan az észak-koreai titkosszolgálat irányítása alatt végezték a tevékenységüket és az állam a megszerzett pénzekből többek között a tömegpusztító fegyvereket fejlesztő programját finanszírozta. Az egyelőre nem derült ki, hogy a hatalmas összeget mennyi idő alatt rabolták össze az észak-koreai hackerek.

A dpa német hírügynökség betekinthetett a jelentésbe, amely várhatóan szeptemberben kerül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, majd azt követően a dokumentumot nyilvánosságra hozzák. Az anyagban az is olvasható, hogy Észak-Korea nem csupán a valutákat szerzi meg előszeretettel, hanem a virtuális fizetőeszközöket, például a bitcoint is. A digitális pénzrabló akciók előnye, hogy nehezebben követhetők nyomon és a kriptovalutákat eleve nehezebben ellenőrzik a kormányok. A tömegpusztító fegyverfejlesztő programja mellett Észak-Korea így oldja meg az ellene hozott gazdasági szankciók kijátszását is.

Kim Seungjoo dél-koreai IT-biztonsági kutató már márciusban kiemelte, hogy az évekkel ezelőtt létrehozott, rendkívül profi, több ezer hackerből álló csoport biztosítja Észak-Korea fő bevételi forrást a külföldi pénzek tekintetében és ezen egység tagjai többek között 82,7 millió dollár értékű bitcoint loptak a Bithumb nevű platform rendszeréből. A Group-IB IT-biztonsági vállalat jelentése szerint 2017 és 2018 között a Lazarus-csoport tagjai 571 millió dollár értékben szereztek virtuális pénzt a különböző kriptovaluta-tőzsdékről.

Listázás a fórumban