Eltűnnek az Android sütinevei

Eltűnnek az Android sütinevei

2019. augusztus 25. 09:59, Vasárnap
A jövőben a verziószámra koncentrálnak, hogy elkerüljék a félreértéseket.

Az elmúlt néhány évben saját első helyét magabiztosan őrző mobil operációs rendszer esetében már jóval korábban megszoktuk, hogy az egyes generációkat különböző desszertek nevei fémjelzik, a jelek szerint azonban a Google hamarosan felhagy ezzel a hagyománnyal. A jövőben a verziószám lesz kiemelt szerepben, a neveket csak házon belül használják majd.

A cég közleménye szerint a világ több területén gondokat okozott az angol eredetű nevek használata, ezek ugyanis nem minden nyelvben szerepelnek azonos sorrendben, a helyes kiejtés sem mindig könnyű az eltérő nyelveket beszélők számára, de ezzel egy időben további kifogások is felmerültek, hiszen nem mindegyik név foglal helyet a desszertek kategóriájában. A hagyomány eredetileg az Android 1.5 Cupcake verzióval indult, ezt számos különböző utód követte a sorban, legutóbb az Android 9 Pie mutatkozott be, most azonban közel vagyunk a tizedik generációhoz, ami azonban a jelek szerint egyszerűen az Android 10 néven szerepel majd a piacon, bár házon belül a Queen Cake nevet társítják ehhez a verzióhoz – ezt azonban a felhasználók számára már nem teszik egyértelművé.

Eközben a rendszer jól ismert logója is módosul, hiszen a jövőben az Android név a zöld helyett már fekete színben jelenik meg, hogy ezzel könnyebben olvashatóvá (láthatóvá) váljon, de a látásproblémákkal élőkre is gondoltak, számukra több eltérő variációt, jobb kontrasztot kínálnak majd. A robotfej színe picit módosul, bár itt maradnak a zöldnél, ígéretük szerint pedig a felirat mellett a fej minden alkalommal megjelenik majd. Ami a soron következő verzió, az Android 10 fontosabb változtatásait illeti, itt az adatvédelemre koncentrálnak, amit az utóbbi évek főbb trendje tesz szinte kötelezővé, hiszen a különböző támadások igencsak megnehezítik, megkeserítik a felhasználók életét. A Focus Mode révén elnémíthatjuk a zavaró appokat, eközben pedig a Digital Wellbeing funkció is kibővül, hiszen a Family Link segítségével gyermekeink telefonon töltött idejét korlátozhatjuk.

Ősszel rajtol majd el az új generáció, ez azonban csak az ezt követő fél-egy évben terjed majd el az egyes gyártók megoldásain.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások