Digitális adózás - az EU-nak nem kell várnia senkire

Digitális adózás - az EU-nak nem kell várnia senkire

2019. augusztus 27. 21:15, Kedd
Az Európai Unió illetékese jelezte, hogy a témában nem várnak a végtelenségig az egyes országok megállapodására.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa egy berlini rendezvényen azt nyilatkozta, hogy ha 2020 végéig nem sikerül globális viszonylatban megegyezni a digitális adózás kérdésében, akkor az EU-nak a saját lábára kell állnia és megoldást kell találnia a problémára. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke korábban szintén ezt hangsúlyozta. Vestager kiemelte, hogy a digitalizálás nem vezethet oda, hogy bizonyos vállalatok egyáltalán nem vagy csupán kevés adót fizetnek a megszerzett bevételeik után.

Ezzel párhuzamosan a politikus bejelentette, hogy az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni azt, hogy szükség van-e az európai uniós versenypolitika, illetve a piaci szabályozás ötvözésére ahhoz, hogy az olyan nagy IT-konszerneket, mint a Google tisztességes és diszkriminációmentes magatartásra kényszerítsék rá. Az európai uniós biztos szerint a Google ugyanis a piaci hatalmát különböző területeken arra használja fel, hogy akadályozza a piaci versenyt és blokkolja az innovációt. Vestager hozzátette, hogy vizsgálják, hogy ezek a felvetések megállják-e a helyüket a Google álláskeresési platformjával kapcsolatban is.

Angel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára májusban biztos volt abban, hogy a következő esztendőben sikerül áttörést elérni egy globális digitális adó kidolgozásában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások