Már tesztelik a H.265 videokodek utódját

Már tesztelik a H.265 videokodek utódját

2019. szeptember 6. 07:41, Péntek
Hatékonyabbá válhat a felvételek streamelése, miközben a minőségük is javulhat.

A következő években egyre nagyobb lesz az igény a nagyobb felbontású videókra, ezért a szakemberek folyamatosan fejlesztik az új kodekeket és szabványokat. A Westdeutscher Rundfunk és a Fraunhofer Társaság Heinrich Hertz Intézetének munkatársai már tesztelik a VVC/H.266 videokodeket, amelyet a HEVC/V.265 utódjának szánnak. Az utóbbi jelenleg a legmodernebb és leghatékonyabb videokódolási szabvány és többek között okostelefonokon alkalmazzák a felvételek felvételére és lejátszására, valamint a nagy felbontású tartalmak streamelésére.

A Fraunhofer Társaság intézete az AVC/H.264 és a HEVC/H.265 fejlesztésében is főszerepet vállalt, s nem volt ez másként a VVC/H.266 megalkotásakor sem. A projekt célja a videominőség további javítása és az adatátviteli költségek csökkentése volt. A VVC/H.266 a jövőben a HEVC/H.265-höz képest hatékonyabb adatátvitelt tesz lehetővé, az adatráta-megtakarítás akár 50 százalékos is lehet. Ez különösen fontos a mobilhálózatokban, ahol az átviteli kapacitás korlátozott. A HEVC/H.265 alkalmazásakor egy 90 perces Ultra HD felbontású videó esetében akár 10 gigabájt adat is továbbításra kerülhet, míg a VVC/H.266 használatakor csupán körülbelül 5 gigabájt.

Az új kodeket várhatóan 2020 nyarán mutatják be hivatalosan, az első kompatibilis termékek és szolgáltatások pedig 2021-ben jelenhetnek meg a piacon. A WDR és a Fraunhofer Társaság intézete laboratóriumi körülmények között addig is teszteli a prototípusokat. A HEVC/H.265 másik utódja az AV1 lehet, amely akár 20 százalékkal jobb, s nem terhelik drága és zavaros szabadalmi licencek. A kodek mögött ráadásul olyan óriáscégek állnak, mint az Amazon, a Facebook, a Google, a Microsoft és a Netflix, valamint a támogatók között van a Mozilla is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások