Alaptalan a mesterséges intelligenciától való félelmek egy része

Alaptalan a mesterséges intelligenciától való félelmek egy része

2019. szeptember 27. 09:11, Péntek
A technológiában sokkal inkább lehetőséget, mint kockázatot kellene látni.

Garri Kimovics Kaszparov nemzetközi nagymester, korábbi sakkvilágbajnok a Futurework nevű kongresszuson kijelentette, hogy alaptalannak tartja azokat a félelmeket, amelyek szerint a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek tűnhetnek el. Úgy vélte, hogy ha az algoritmusok átveszik az emberektől az értelmetlen munkák elvégzését, akkor azt sokkal inkább lehetőségnek, mint kockázatnak kell tekinteni. Kaszparov biztos volt abban is, hogy a technológia minden olyan területen meg fog jelenni, ahol jobb eredményeket tud produkálni az embereknél.

A nemzetközi nagymester hozzátette, hogy ő sokkal inkább amiatt aggódik, hogy a felhasználók nem elég motiváltak a mesterséges intelligenciával kapcsolatban és az alaptalan félelmeiknek lehetővé teszik, hogy a fejlődésüket korlátozzák. A korábbi sakkvilágbajnok feltette a kérdést, hogy miért jelent veszélyt az, ha az értelmetlen rutintevékenységek millióit a gépek veszik át? Vagy ha a veszélyes munkákat robotok fogják a jövőben elvégezni, illetve teszik majd kevésbé veszélyessé?


Kaszparov kiemelte, hogy a technológia miatt biztos lesznek olyan munkahelyek, amelyek megszűnnek majd, de ezzel párhuzamosan újak is létre fognak jönni, amelyeknél az emberek az erősségeikre, például a kreativitásukra támaszkodhatnak majd. Az igazán problémás az lesz, ha az automatizálás gyorsabban tünteti el a munkákat, mint ahogy az új munkahelyek létrejönnek. De az utóbbi csak amiatt fog megvalósulni, hogy az emberek túl lassan reagálnak a dolgokra. A nemzetközi nagymester közölte, hogy a mesterséges intelligencia megjelenhet majd a rák diagnosztizálásában, a jogi akták elemzésében és a teherautók vezérlésében. A legnagyobb rövid távú potenciál ugyanakkor a szállítmányozásban, az IT-ágazatban, valamint az oktatás területén van.

A korábbi sakkvilágbajnok a digitális etikát meglehetősen kevésre tartja, mondván nem a gépek a jók vagy a rosszak, hanem az őket kifejlesztő és használó emberek. Ennek ellenére a technológiát is korlátok közé kell szorítani, s gondoskodni kell arról, hogy a felelősség a felhasználóknál maradjon és a folyamatok átláthatók legyenek. Minderre azért is szükség van, hogy egyszer valaki ne mondhassa azt, hogy: "bocsánat, de ez az egész a mesterséges intelligencia bűne". Kaszparov végül leszögezte, hogy nem hiszi, hogy a digitalizálás vagy a technológia legyőzi majd az embert, de, ha ez mégis bekövetkezne, akkor el kell majd beszélgetni olyan témákról, mint a munkaidő csökkentése vagy az alapjövedelem bevezetése.


A nemzetközi nagymester annak ellenére nem fél a mesterséges intelligenciától, hogy annak első "áldozatának" számított, hiszen amikor 1997 májusában legyőzte a Deep Blue, akkor ő volt a regnáló sakkvilágbajnok. Kaszparov úgy gondolja, hogy az intelligens gépek megjelenése nem jelenti az emberiség végét, hiszen a történelem során majdnem minden új technológia vagy innováció a kreatív rombolás eszköze volt.

"Az emberi munkaerőt helyettesítő gépek nem jelentenek problémát, hiszen a technológia régen is eltörölt foglalkozásokat, mielőtt újakat teremtett volna. Ez mindig is így volt." Tavaly azt hangsúlyozta, hogy kétség sem férhet ahhoz, hogy a gépek egyre több feladatot fognak átvenni tőlünk és ott egészítik majd ki az embereket, ahol hiányosságaik vannak. A gépek ugyanakkor sosem lesznek tökéletesek és az emberek feladata lesz annak kitalálása, hogy hol tudják pótolni az intellektusukkal és a megérzéseikkel a gépek gyengeségeit.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások