Robotkutya segítheti az amerikai katonákat

Robotkutya segítheti az amerikai katonákat

2019. október 8. 17:02, Kedd
A rendszer nem csupán hasznos terheket tud vinni, hanem akár az ellenséges egységekre is időben felhívhatja a figyelmet.

Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege Harci Képesség-fejlesztő Parancsnokságának szakértői (CCDC) egy olyan önállóan dolgozni tudó robotkutyát alkottak meg, amely akár a legnehezebb bevetéseken is segítheti a katonákat. A Legged Locomotion and Movement Adaption nevű rendszer lehetővé teszi nehéz terhek cipelését nehéz terepen, ezáltal javíthat az egységek mozgékonyságán vagy a beépített szenzoraival jelezheti a közelben tartózkodó ellenséges és baráti erőket.

Jason Pusey, a CCDC kutatólaboratóriumának mérnöke elmondta, hogy az új megoldás megtestesíti mindazokat az erőfeszítéseiket, amelyek azt célozták, hogy előrelépést érjenek el a terepen megvalósítható autonóm mobilitásban, továbbá elősegítsék azt, hogy a robotok egyszerű eszközökből valódi bajtársakká váljanak az amerikai katonák számára. A fejlesztés része a Robotics Collaborative Technology Alliance (RCTA) nevű projektnek, amelynek keretében az amerikai fegyveres erők számos egyetemmel és kutatóintézménnyel dolgoznak együtt.


A szakember hozzátette, hogy az RCTA elindításakor még csak néhány kerekekkel ellátott, hagyományos robottal rendelkeztek, de azok nem voltak képesek arra, hogy a katonákat elkísérjék a terepre és a városokba. Miután azonban a számítási teljesítmény rendkívül nagy mértékben megnőtt, valamint a szenzor- és meghajtástechnológiák, s az energiaellátás is nagy mértékben fejlődtek, most már tudnak teljesen új mesterséges segítőket készíteni. Ez nem csupán a mobilitás javításában segít, hanem jobb érzékelést és intelligenciát is biztosít a csapatoknak.

Az új rendszer éles körülmények való tesztelésére ugyanakkor még egy ideig várni kell, mert a használt technológia, amely teljesen elektromos meghajtáson, s a jobb érzékeléshez és autonóm vezérléshez alkalmazott különböző különleges algoritmusokon alapul, még fejlesztés alatt van. A fő cél a közeljövőben - a civil partnerekkel együtt - a gép mozgékonyabbá tétele. A kutatók ehhez az olyan állatok mozgását tanulmányozzák, mint az agarak és a gepárd. Pusey leszögezte, hogy egy mobil robotrendszert akarnak megalkotni, amely fürge és mozgékony, s képes a körülötte lévő személyek navigálására anélkül, hogy eközben szem elől tévesztené a környezetét.

Listázás a fórumban