Figyelmen kívül hagyja a Huawei elleni bojkottot az ARM

Figyelmen kívül hagyja a Huawei elleni bojkottot az ARM

2019. szeptember 30. 09:27, Hétfő
A chiptervező cég továbbra is bonyolít üzleteket a kínai nagyvállalattal.

Liang Quan, az ARM China marketingigazgatója közölte, hogy egyszerűen ignorálják a Huawei és annak félvezetőgyártó leányvállalata, a Hisilicon elleni amerikai bojkottot. Hozzátette, hogy sosem szüneteltették vagy állították le a kínai társaságnak küldött szállítmányokat. A menedzser mindezt azzal indokolta, hogy az ARM által biztosított technológiák Nagy-Britanniából származnak és éppen ezért azokat az amerikai bojkott rendelkezései nem érintették.

A hír azért érdekes, mert a BBC májusban még arról számolt be, hogy az ARM leállította a kínai gyártóval kapcsolatos összes üzletét, miután az Amerikai Egyesült Államok feketelistára tette az óriáscéget. Az ARM kínai leányvállalatát tavaly alapította az ARM és egy kínai befektetési konzorcium. Az ARM China jelezte azt is hogy a Huawei hozzáférhet majd a társaság legújabb, ARMv9-architektúrájához, amely a következő esztendőkben válik elérhetővé. Emellett Liang hangsúlyozta, hogy az aktuális ARMv8-architektúra további használatát szintén biztosítják a Huawei számára.

A marketingigazgató elmondta, hogy a bojkott kihirdetése után az ARM és az ARM China egyaránt megkereste a Huawei-t és a Hisilicont, s megpróbáltak megoldást találni a kialakult helyzetre. Miután az üzleti kapcsolat megmaradt, a kínai gyártó át tudta vészelni a legnehezebb időszakot. Az ARM kihátrálása ugyanis katasztrofális következményekkel járt volna, hiszen például a Kirin 980 is a Cortex processzormagokat és a Mali grafikus egységeket használja, de ugyanez elmondható a Kunpeng 920 szerverprocesszorról is, amely szintén ARM-licencre épül, miközben a Taishan-v110 mikroarchitektúrát a Huawei fejlesztette ki.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások