Ismét csökkenhetnek a memóriaárak?

Ismét csökkenhetnek a memóriaárak?

2019. szeptember 29. 19:00, Vasárnap
Miután lassan stabilizálódik a piac, fellégezhetnek a felhasználók.

Január közepén azt prognosztizálta a DRAMeXchange, amely a TrendForce piackutató cég memóriákkal foglalkozó részlege, hogy az első negyedévben közel 20 százalékkal mérséklődhetnek a RAM-árak - sőt, az év végéig ennél durvább árcsökkenés is bekövetkezhet. Februárban kiderült, hogy még olcsóbbá válhatnak a memóriák. Majd júliusban a Dél-Korea és Japán között kirobbant kereskedelmi konfliktus miatt a raktárkészletek gyorsabban fogyni kezdtek és ez árnövekedésekhez vezetett. Július végén úgy tűnt, hogy a trend nem akar megfordulni.

Most viszont kezd stabilizálódni a piac, miután a Japán és Dél-Korea közötti kereskedelmi konfliktus hatásai fokozatosan gyengültek, s a kereskedelem szinte visszatért a korábbi szintre. Ráadásul a DRAMeXchange szakértői azt prognosztizálják, hogy a következő hónapban az árak már nagyon hasonlóak lesznek, mint az augusztusiak, amikor egy 8 gigabájtos RAM-modul 25,5 amerikai dollárba került.

Az idei esztendő utolsó negyedévét illetően a szakemberek már nem számítanak nagy változásokra. Az pedig, hogy 2020-ban mi lesz, elsősorban a nagy gyártóktól (Samsung, Micron, SK Hynix) függ. A piackutatók mindenesetre az elmúlt tíz év legkisebb mértékű piaci növekedést várják.

Listázás a fórumban