ABIT Dolby Surround hangrendszer

ABIT Dolby Surround hangrendszer

2000. december 12. 06:31, Kedd
A leginkább kiváló minőségű tuning alaplapjairól ismert ABIT cég nem rég saját hangkártyát fejlesztett ki, melyhez saját védjegye alatt egy hangszórórendszert is kínál, így a két ABIT termék megvásárlásával pillanatok alatt Dolby Surround-os házimozi rendszerré varázsolhatjuk PC-nket.


Az ABIT AU10-es típusú hangkártyán egy Fortmedia FM801-es hang chip gondoskodik a zajkeltésről, mely kompatibilis a legtöbb mai PC-s hangszabvánnyal (A3D, DS3D, Q3D, EAX), sajnos azonban ezeket mind csak szoftveres módon tudja, és nem hardveresen, ami játékok alatt nagyobb CPU terheltséget jelenthet. A kártya teljesen kompatibilis a Dolby Surround 5.1-es szabvánnyal, ezenkívül található rajta egy line-in és egy joystick csatlakozó is. A hangkártyán nincs S/PDIF kimenet, így például a Minidisc lejátszók nem kapcsolhatók közvetlenül, digitálisan a board-hoz.Az ABIT SP50-es típusú hangszórószett maximálisan illeszkedik az AU10-es hangkártyához, hiszen ez is 5.1-es kiszerelésben készül. A szett része egy nem kis subwoofer, mely már a méretei (206x380x510 mm) révén is érezteti, hogy rendesen meg tudja mozgatni a levegőt. A mélynyomó háza szerencsére nem műanyagból készült, hanem fából, így 40 W-os teljesítményét minden zavaró tényező nélkül képes leadni. A szettben található öt szatellit hangszóró közül a négy szélső kis tojás design kapott, míg a center hangszóró kicsit nagyobb és szélesebb is társainál.

A hangszórókhoz adott kábelekre egy rossz szavunk sem lehet, hiszen az első hangszórókhoz adott kábelek 6 méter hosszúak, a hátsókhoz valók pedig 10 méter hosszúak, így lényegében teljesen a szobánk adottságaihoz lehet igazítani a rendszert. Minden szatellit hangszóró a subwoofer-hez csatlakozik, az pedig a hangkártyához. Az ABIT egyébként egy komoly távírányítót is mellékel a szetthez, így nagyon kényelmes dolgunk lehet.


Az ABIT első hangtechnikai termékei elég jó benyomást keltettek a tesztek alatt. Játékok és DVD filmek nézése közben is jól teljesítenek, a mélynyomó hangja nagyon jó, nagy hangerő esetén sem rezonál be, a kis hangszórók is jól szólnak, bár bizonyos esetekben kicsit fémes a hangjuk. A hangkártya leginkább a játékok szerelmeseinek készült, bár negatívum a 3D-s szabványok csak szoftveres támogatása. A hangkártyához kapunk egy WinDVD 2000-et, egy ABIT Control Panel nevű programot, valamint a Fortmedia's EZ Audio és a Yamaha XGPlayer programokat. Az ABIT AU10-es kártya itthoni ára 17 ezer forint körül van, míg az ABIT SP50-es hangszórószett körülbelül 65 ezer forintos áron lesz kapható.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások