Németország korlátozná az IT-óriások piaci hatalmát

Németország korlátozná az IT-óriások piaci hatalmát

2019. október 10. 18:22, Csütörtök
A helyi kormány törvénytervezetéből a felhasználók profitálhatnának.

A német gazdasági minisztérium szigorítani akarja a piacot meghatározó vállalatokra vonatkozó versenyjogi törvényt. A digitalizálási törvénytervezet értelmében a jövőben sokkal szigorúbb előírások vonatkoznának az olyan IT-konszernek, mint az Amazon, az Apple, a Facebook vagy a Google piaci magatartására. Ezzel párhuzamosan erősítenék az innovációs esélyeket, valamint a vállalkozások piac- és adathozzáférési lehetőségeit. Megakadályoznák a digitális monopóliumok kialakulását, viszont megkönnyítenék a cégek fúzióját a kisebb piacokon és javítanának a felhasználók szolgáltatóváltási lehetőségein is.

A 153 oldalas dokumentumban szerepel még az is, hogy a Szövetségi Versenyhivatal bizonyos esetekben kötelezheti az IT-óriásokat arra, hogy a saját ajánlataikat másképp kezeljék, mint a vetélytársak ajánlatait, s megnehezítheti nekik a termékek, a szolgáltatások vagy az adathordozhatóság interoperabilitását. Emellett a hatóság megtilthatja, hogy az érintett társaságok a bizonyos adatokhoz való hozzáférésnek köszönhetően tovább erősítsék a piaci pozíciójukat vagy megakadályozzák más szereplők belépését egy piacra.

Német politikusok tavaly októberben azt jelezték, hogy feldaraboltatnák az IT-óriásokat. Az elsődleges célpont a Facebook lenne, de a többi meghatározó vállalat sem lenne biztonságban.

Listázás a fórumban