Itt a NASA Holdra szánt űrruhája

Itt a NASA Holdra szánt űrruhája

2019. október 17. 20:20, Csütörtök
A kapszulában és a felszínen viselt ruhát is bemutatták, ezt a Virgin Galactic megoldása követte.

A témát figyelemmel követők jól tudják, hogy az amerikai ügynökség esetében 2024 a következő fontos határidő, legalábbis ami a Holdra való visszatérést illeti. Az Artemis névre keresztelt küldetések keretében ekkorra szállnánk le ismét állandó kísérőnkön, most pedig az illetékesek az erre szánt űrruhákat is bemutatták, amit nem sokkal később az űrturizmusra koncentráló magáncég saját megoldása követett a sorban.

A hivatalos bejelentésekben először az Orion-kapszula belsejében viselendő ruházatot, majd pedig a külső, akár a Hold felszínén elvégzendő feladatokra szánt teljes platformot is bemutatták. Az xEMU névre keresztelt ruházat több szempontból az ISS-en jelenleg is használt példányokra épül, itt azonban több fejlesztést hajtottak végre, hogy a Hold felszínén, jóval hosszabb küldetések alatt is megfelelő segítség és kényelem álljon az űrhajósok rendelkezésére. Fontos előrelépés, hogy itt már egyszerre kiszolgálják mindkét nem képviselőit, nem lesz tehát gond az eltérő méretekkel és formákkal (ahogy arra a Nemzetközi Űrállomás esetében nemrég láthattunk példát), itt a vállrész állítható lesz, a ruha pedig a holdpor ellen is megfelelő védelmet nyújt, mint ahogy az extrém hőmérsékletekkel szemben is.


A munka ezzel persze nem zárul le, a NASA mérnökei tovább tökéletesítik majd a ruhákat, amelyeket legközelebb 2021-ben vesznek majd tüzetesebben szemügyre, hogy ezt követően számos eltérő teszt során igazolják azok hatékonyságát. Legalább egy példányt az ISS-en, illetve az ottani űrséták alatt is kipróbálnak majd, miközben a hosszú küldetéshez szükséges SLS-rakétán is dolgoznak, hiszen itt a friss döntés révén további példányokra lesz szükség, hogy 10 eltérő küldetéshez legyen elegendő komponens. A nagyobb példányszámtól azt várják, hogy a darabonkénti költség csökkenni fog, ami nyilván fontos szempont az ügynökség számára.

A Virgin Galactic időközben szintén lerántotta a leplet saját ruházatáról, amelyet azonban nem űrsétákra szánnak, hanem a turistáknak, akik a speciális gépen töltenek el majd rövidebb időt a világűrben. A fejenként 250 ezer dollárba kerülő utak magukba foglalják majd a teljes ruházatot, bár ez nyilván a teljes költség egy apró szeletét teszi majd csak ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások