Windowsos programok Linux alatt

Windowsos programok Linux alatt

2000. december 13. 01:04, Szerda
A CodeWeavers bemutatta azt az új szoftverét, amelynek segítségével Windows operációs rendszerre írt programokat lehet átkonvertálni Linuxos szoftverekre.

A cég elsősorban a nagyon látványos Windowsos és Linuxos fejlesztésinek köszönhetően egyre ismertebbé válik. Az új, Wine nevű szoftver egy nagyon jól kialakított felhasználói felületet kapott, amely segít az alkalmazások forráskódjainak átalakításában, és azok installálásában. Az eddigi Wine verziók csak szűk körben terjedtek el a világhálón, és csak a leleményesebb programozók használták. A Wine Preview Edition az első olyan változat, amelyet már valószínűleg jóval többen fognak használni. Természetesen már készül a kereskedelemben is elérhető Wine 1.0 is, de ennek megjelenése csak 2001 első félévében várható.

Klikk ide! Klikk ide!

A Wine tulajdonképpen egy olyan átmeneti szoftver, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a Linuxos és az Intel alapú Unixos rendszereken futtatni lehessen a Windowsos alkalmazásokat. A Wine lefordítja a Windows 3.x és a Win32 API utasításokat a nekik megfelelő Linoxos vagy Unixos utasításokra. A Windows C/C++ forráskódokat támogatja, és ezeket akár Linuxos, bináris állományokká is képes átalakítani.

Az új szoftver tartalmazza a CodeWeavers Wine Configuration Wizard modult, amely az installálást és a konfigurálást segíti, valamint megtalálható benne a CodeWeavers Wine Launcher is, ami a Windowsos alkalmazások futatását vezérli.
Összefoglalva elmondható, hogy a cég új szoftvere minden bizonnyal nagyon népszerű lesz, ha az a forráskódok átalakítását tényleg nagyon megbízhatóan tudja majd elvégezni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások