Nem mindegyik Linux fut Pentium 4-es gépeken

Nem mindegyik Linux fut Pentium 4-es gépeken

2000. december 13. 04:41, Szerda
[ZDNET] Hivatalos Intel források elismerték, hogy több olyan nyílt forráskódú operációs rendszer, mint például a Caldera Systems cég asztali és szerver gépekre írt szoftverei nem működnek az Intel nemrég bemutatott legújabb Pentium 4-es processzorain.


A hiba oka az, hogy ezek a szofterek nem képesek azonosítani az új Intel chip-eket. Az Intel állítása szerint nem ők tehetnek a dologról, hiszen az Intel már megadott minden információt a Linux-os cégeknek az új processzorokról. A LinuxGram website jelentése szerint az Intel csak a Red Hat Inc. féle Red Hat 7.0 és a TurboLinux féle TurboLinux 6.0 típusú Linux operációs rendszerekről tudja, hogy azok biztosan kompatibilisek az Intel Pentium 4-es processzorral.

A nagy Linux-os cégek - a Caldera, a Corel Corporation, a MandrakeSoft, illetve a SuSE - jelenleg még nem illesztették be operációsrendszereik CPUIDS adatbázisába az új Pentium 4-es chip-ek azonosító adatait. Ennek eredményeképpen, ha valaki az előbb említett rendszerek közül valamelyiket egy Pentium 4-es számítógépre próbálja meg telepíteni, akkor az installálási procedúra egy idő után megszakad, mivel az operációs rendszer nem képes felismerni az új CPU-kat. Egyelőre sok esetben még nem lehet tudni, hogy a különböző Linux-ok közül melyik és mikor lesz felkészítve a Pentium 4-es gépeken történő működésre.

Darren Davis, a Caldera cég fejlesztési alelnöke szerint a cég tudatosan döntött úgy, hogy az eServer 2.3-as és az eDesktop 2.4-es verziójú szoftvereikbe még nem integrálják bele a Pentium 4-es chip-ek támogatását. Ehelyett először csak a jövő év második negyedévében várható 2.4-es Linux kernelre épülő termékeikben lesz meg a P4-es támogatás.

"Mindent meg fogunk tenni, hogy vásárlóink igényeit maximálisan kielégítsük, azonban egyelőre nem tapasztaljuk, hogy Linux-os fronton túl nagy igény lenne az új Pentium 4-es processzorok támogatására." - nyilatkozta Davis.

Marty Wesley, a Red Hat cég termékmenedzsere szerint a Red Hat Linux 7.0 operációs rendszer elindul a Pentium 4-es gépeken, azonban működés közben még gondok merülhetnek fel. Az ilyen jellegű problémák teljes mértékű kiküszöbölését a 2.4-es kernelre épülő Florence kódnevű következő Red Hat Linux-ban kívánják megoldani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások