A Corel eladja Linux részlegét

A Corel eladja Linux részlegét

2000. december 15. 05:48, Péntek
[ZDNET] Nem hivatalos források szerint a New York-i Linux Global Partners (LGP) 5 millió dollártért felvásárolná a Corel linuxos részlegét.A szebb időket is megért kanadai Corel Corp. hamarosan más cégekkel is felveszi a kapcsolatot, hogy mentsék még mi menthető. A Corel az 5 millió dolláron kívül, az új linux cég részvényeinek 20 százalékát is megkapná. Joe Orlando az LGP részéről kijelentette, hogy "jó üzletnek néznek elébe, de korai lenne még beszélni róla". A Corel, nem reagált az állításokra. Még novemberben kapott szárnyra a hír, hogy a Corel meg kíván szabadulni Linuxos részlegétől. Akkor az LGP-t nevezte meg, mint lehetséges tárgyalópartnert.

Várható, de egyben meglepő is volt a Corel bejelentése, hiszen a Las Vegas-i Comdex-en, Derek Burney (Corel CEO) még azt hangsúlyozta, hogy nem hagynak fel a fejlesztéssel, sőt augusztusban, az egykor Linux ügyekért felelős Michael Cowpland-ot is újra a soraik közé veszik. Burney állítása szerint új utakat keresnek, a desktop-orientált Debian alapú disztribúciójuk számára. Néhányan állítják, hogy a Corel tüstént lemond a linuxról, mihelyt Cowpland kilép, és, hogy a szoftvercégnek - mely egyébként 320 munkahelyet szüntetett meg a nyáron költségmegtakarítás néven - nagyobb szüksége van a pénzre mint a linuxra.

Még októberben, a Corel egy 135 milliós "vérfrissítést" kapott a Microsofttól, aki cserébe ígéretet tett, hogy termékeik ezentúl kompatibilisek lesznek a Microsoft .Net alapú technológiájával.

Az LGP ez év márciusában szerzett érdekeltséget hat Linuxos cégben, ezenkívül jogot vásárolt öt, a Linuxhoz kötődő cégben. Az LGP nem birtokolhatja 100 százalékosan az összes céget, de sokat írányíthat közülük. Átlagosan 20 - 25 százalékos részesedése van partnercégeiben. Az olyan nevek mint a Helix-Code, a Code Weavers (a közismert Windows-to-Linux program, a WINE készítője) és a Gnumatic Inc. (korábban GnuCash). A hírek szerint nem csak az LGP-nek fűzödik érdeke Corel Linux megvásárlásához. Az Ottawai TransGaming Technologies - aki sok régi Corel-os dolgozót is alkalmaz -, állítólag segített a Corel és LGP között zajló tárgyalásokban. A TransGaming elzárkózott a hir kommentálásától.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások