Elérhető a webes Magna Charta

Elérhető a webes Magna Charta

2019. november 27. 21:39, Szerda
A dokumentum alapvető változásokat hozhat, de ehhez számos feltételnek teljesülnie kell.

Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web atyja tavaly novemberben közölte, hogy egy webes Magna Chartát dolgozott ki és azt akarja elérni, hogy a világ kormányai, vállalatai és felhasználói megváltoztassák a gondolkodásukat. A szakember többek között a különböző internetes fenyegetések, például a diszkrimináció és a politikai manipulációk ellen akar harcolni. Az eredeti terv az volt, hogy a kezdeményezést májusban indítják el, de az végül most történt meg.

A Contract for the Web kezdeményezést eddig több mint 160 vállalat és szervezet támogatja, köztük a Google, az Electronic Frontier Foundation (EFF), a DuckDuckGo, a Microsoft, a Facebook, a GitHub, a Reddit, a Riporterek Határok Nélkül (RSF), a Twitter, a Telefonica és Hasso Plattner Intézet. A kapcsolódó dokumentum többek között rögzíti, hogy mindenkinek joga van a szabad és korlátlan internethozzáféréshez. Emellett cél a dolgok internetével kapcsolatos visszaélések megakadályozása.

Sir Tim Berners-Lee kijelentette, hogy az internet azon hatalma, hogy megváltoztatja az emberek életét, gazdagítja a társadalmat és csökkenti az egyenlőtlenségeket, egyike a mostani korszak egyik meghatározó lehetőségének. De ha az emberiség most nem cselekszik azért, hogy megakadályozza a visszaéléseket, akkor fennáll a veszélye, hogy elherdálja a világhálóban rejlő lehetőségeket.

A rögzített kilenc alapelv között van, hogy a kormányoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy mindegyik polgár hozzáférjen az internethez. Az internetelérés jogát senkitől sem lehet megtagadni. A vállalatoknak megfizethetővé kell tenniük az internethozzáféréseket és tiszteletben kell tartaniuk, illetve meg kell védeniük a felhasználók szabadságát és jogait. Fontos továbbá, hogy az emberek megtarthassák az ellenőrzést az adataik és a magánéletük felett. Csak e feltételek teljesülése esetén állítható helyre a világhálóba vetett bizalom.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások