A DeCSS ügy folytatódik

A DeCSS ügy folytatódik

2000. december 17. 20:26, Vasárnap
[ZDNET] A Hollywood-i filmgyártó óriáscégeknek azon törekvése, hogy az említett, DVD lemezek másolására alkalmas eljárást ítéljék el és tiltsák be, most nem járt sikerrel.

Hollywood elvesztett egy kisebb csatát a "törvényen kívüli" DeCSS ügyben. A DeCSS egy nyílt forráskódú, eredetileg Linux-os számítógépes kód, mellyel lehetővé vált a másolásvédett DVD filmek másolása. A kaliforniai legfelsőbb bíróság szerdán az egész ügyet egy alsóbb szintű bíróságra helyezte át, hogy majd az állapítsa meg, hogy az ügyben elsőrendű vádlottként szereplő Matthew Pavlovich-nak egyáltalán miért kell a kaliforniai bíróság előtt védekeznie, hiszen ő nem is kaliforniai lakos.

A legfelsőbb bíróság ezen utasítása csak Pavlovich-ra vonatkozik, és nem jelenti azt, hogy felmentették volna az ügyben, azonban ez az egész mostani intézkedés a már több mint egy éve folyamatban lévő bírósági ügy közelgő végét jelezheti. Egyébként Allon Levy, Pavlovich ügyvédje azt állítja, hogy a vádiratban név szerint említett 21 vádlott közül 18 nem is kaliforniai lakos.

"Ez az ügy nagyon fontos lehet az interenetes szólásszabadságért folyó harc szempontjából. Az ügyben vádlottakról nem is feltételezik, hogy ők írták volna a szóban forgó DVD-k másolásra alkalmas programot, hanem csak azzal vádolják őket, hogy miután rátaláltak a szoftverre, elkezdték azt terjeszteni az interneten keresztül." - nyilatkozta az ügyvéd.

A filmipart az ügyben képviselő DVD Copy Control Association elnevezésű csoport szóvivője egyelőre nem kívánt nyilatkozni a mostani döntésről, arra hivatkozván, hogy a csoportosulás ügyvédei még csak most nézik át a friss iratokat.

Jelenleg egyébként a kaliforniai per mellett New York-ban is folyik egy szövetségi per, melyben ugyancsak a filmipar jeles képviselői szeretnének gátat venni a nyílt forráskódú szoftverek fejlődésének, mert szerintük ezek a programok, és az ezeket használó felhasználók az említett iparnak nagy károkat okozhatnak. A DeCSS programot egyébként egy tizenhat éves norvégiai tanuló helyezte fel az internetre, még az elmúlt év októberében, mely szoftver ezután viharos sebességgel elterjedt a hálózaton. A DeCSS körül zajló pereknek tehát ugyan még nincs végük, de már vannak biztató jelek, hogy van esély a vádlottak szempontjából pozítiv végkimenetelre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások