Újabb cég hozza vissza rakétáját

Újabb cég hozza vissza rakétáját

2019. december 18. 09:22, Szerda
A visszatéréshez szükséges rendszer már jól szerepelt, már csak a rakétát kell begyűjteni.

Az űrkutatással, azon belül is az űrutazással foglalkozó magáncégek területén hozzászokhattunk ahhoz, hogy a SpaceX egyre-másra hozza vissza saját rakétáit, ezek ugyanis a kezdeti nehézségek után többnyire már egy darabban landoltak, ezzel pedig megvalósult az újrafelhasználás. Most újabb cég lépne be a klubba, ők már csak egy lépésre vannak ettől.

Az amerikai és új-zélandi illetőségű Rocket Lab hajtotta végre a napokban sorrendben tizedik fellövését, amelyre ezúttal is a jóval kisebb, Electron névre keresztelt rakétával került sor. A cég, amely űrbéli csomagküldővé szeretne válni, ezúttal egyszerre 7 műholdat vitt fel. Nem akadt semmilyen gond, az összes eszköz a számára kijelölt pályára állt, így hamarosan megkapjuk a többek között az elektromágneses szennyezéssel kapcsolatos friss mérések adatait, ennél is nagyobb visszhangot kapott azonban az a törekvés, miszerint szeretnék ők is visszahozni a rakéta első fokozatát, bár ezt egy eddig nem látott módszerrel valósítanák meg.

Az illetékesek egyelőre azt próbálták ki, hogy a visszatéréshez és a légkörbe való újbóli belépéshez szükséges navigációs- és vezérlőrendszer megfelelő módon működik-e, az ehhez kapcsolódó szoftverrel együtt. Ez szintén nem mutatott semmilyen problémát, a rakétát azonban nem gyűjtötték be, mivel ez nem szerepelt a közvetlen célkitűzések között. Ez utóbbit ők érdekes módon hoznák össze, itt ugyanis a belépést követően nem vennék igénybe a meghajtást, a visszatérés szempontjából tökéletes pálya megtalálása után ugyanis kibontanák a méretes ernyőt, hogy azután a lassan leereszkedő első fokozatot egy helikopter segítségével kapják el és gyűjtsék be – ez állításuk szerint egyszerűbb és könnyebb megoldás.

Meglátjuk, mennyiben lesznek képesek elérni a célt, addig azonban folytatódik a SpaceX sikerszériája, Musk cége ugyanis újabb CRS-küldetésre kerített sort, amelynek keretében 2,5 tonna szállítmányt vittek az ISS-re, az ellátás mellett a további kísérletekhez szükséges anyagokkal, így például árpamalátával, amelynek mikrogravitációban való viselkedését tanulmányozza majd a legénység. Itt is szerepel magyar vonatkozású projekt a listán, a japán fejlesztésű, a proteinek mikrogravitációs kristályosítását célzó KIRARA ugyanis a kémiai minták kristályosításának magyar ötletével egészült ki, az eredményeket pedig később (további európai és azon belül is magyar részvétellel) a gyógyszerkutatásban használnák fel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások