Ritkaföldfém-gyárakat finanszíroznak az amerikai fegyveres erők

Ritkaföldfém-gyárakat finanszíroznak az amerikai fegyveres erők

2019. december 14. 11:11, Szombat
Egy kormányzati dokumentum megerősítette a korábban ismertté vált információkat.

A Reuters betekinthetett azokba az anyagokba, amelyekből kiderült, hogy az amerikai fegyveres erők finanszírozzák bizonyos ritkaföldfémeket feldolgozó gyárak működését, hogy így biztosítsák az ország függetlenedését a területen meghatározónak számító Kínától. A cél az, hogy az üzemek feldolgozzák a korszerű fegyverekhez és elektronikai cikkekhez szükséges ásványokat. A második világháborús Manhattan projekt óta ez az első alkalom, hogy az amerikai fegyveres erők pénzügyileg finanszírozzák a ritkaföldfém-feldolgozást.

Donald Trump amerikai elnök az év elején utasította arra az amerikai fegyveres erőket, hogy javítsanak a ritkaföldfémek beszerzésén. Az ásványokra többek között a precíziós fegyverek, az intelligens bombák és a harci repülőgépek készítéséhez van szükség. Jim McKenzie, a UCore Rare Metals nevű cég vezetője kiemelte, hogy az amerikai ritkaföldfém-iparnak segítségre van szüksége ahhoz, hogy versenyben tudjon maradni a kínaiakkal. A vállalat jelenleg egy alaszkai projekten dolgozik. A menedzser rámutatott, hogy nem csupán a kapott pénz a lényeges, hanem Washington széles körű támogatása is.

Ágazati szakértők elmondták, hogy egy ritkaföldfémeket feldolgozó üzem átlagosan 5-20 millió dollárba kerül, de egy nagyobb gyár létrehozása akár több mint 100 millió dollárt is felemészthet. Bennfentesek szerint az amerikai hadsereg a költségek akár kétharmadát is átveheti és legalább egy programot finanszíroz. A támogatásra pályázóknak részletes üzleti tervet kell bemutatniuk és meg kell adniuk, hogy honnan akarják beszerezni a feldolgozandó ásványokat. Jon Blumenthal, a Blue Line vezetője azt hangsúlyozta, hogy nagyszerű dolog azt látni, hogy a védelmi minisztérium anyagilag támogatni akarja az ágazatot. A Blue Line egyébként korábban megbízta a Lynas nevű ausztrál társaságot egy texasi ásvány-szétválasztó üzem létrehozásával.

Egy nyáron elkészített amerikai dokumentumban összesen 35 kritikus ásványt soroltak fel a szakemberek, köztük olyan elemeket is, mint az urán vagy a titán. A 35 ásványból 14 esetében teljes mértékben importra kényszerül az USA. A Donald Trump amerikai elnök által kiadott 13 817-es számú rendelet célja az, hogy az Amerikai Egyesült Államok csökkentse a kritikus ásványi anyagok külföldi forrásaitól és a külföldi ellátási láncoktól való függőségét. A ritkaföldfémek közé összesen 17 fém tartozik, ezek a szkandium, az ittrium, a lantán, a cérium, a prazeodímium, a neodímium, a prométium, a szamárium, az európium, a gadolínium, a terbium, a diszprózium, a holmium, az erbium, a túlium, az itterbium és a lutécium. Júniusban pedig kiszivárgott, hogy az amerikai fegyveres erők megpróbálják felkutatni az alternatív ásványbeszerzési lehetőségeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások