Európában is csökkent a PC vásárlási kedv

Európában is csökkent a PC vásárlási kedv

2000. december 19. 00:37, Kedd
[Reuters] A Reuters hírügynökség jelentése szerint Amerika után Európában is rohamosan csökken a számítógépek iránti vásárlási kedv. A magánfelhasználók által novemberben vásárolt új számítógépek száma jelentősen elmaradt az előző év novemberjében vásároltak számához képest.

A számítógépek iránti kereslet drasztikus csökkenése az Egyesült Államokban kezdődött el, de mostanra az egész világon hasonló tendencia figyelhető meg. Az eladási mennyiség az Egyesült Királyságban csökkent a legnagyobb mértékben, éves szinten 27%-kal, áll a Context jelentésében. A briteket németország követi 19%-kal, majd Franciaország 6%-kal.

Az eladási statisztikák romlását legfőképpen a novemberi meredek esés okozta, amely az Egyesült Királyságban 66%, Franciaországban pedig 55% volt, az előző év novemberéhez képest. "A kora karácsonyi szezon eredménye katasztrófális az európai piacon.", mondta a Context képviselője egy sajtótájékoztató alkalmával. Az év harmadik negyedéig a vásárlók száma nagyjából az előzetes elvárások szerint alakult. A PC-k száma a harmadik negyedévben 9.9%-kal nőtt Európában. A novemberi mutatók viszont már az USA-ban is tapasztalt csökkenésről árulkodnak, mely oka az elemzők szerint a gazdaság fejlődésének lelassulása lehet.

Thomas Reuner, a Dataquest elemzője úgy gondolja, hogy a Context negyedik negyedévi negatív véleménye elhamarkodott, mivel az igazi karácsonyi szezon még csak a napokban jött el. Szerinte a november magában nem jelent túl sokat, mivel "Még jön a karácsony." Reuner szerint a negyedév-végi eredmények pozitívak lesznek, s ezalól talán csak Nagy-Britannia lesz kivétel, mert ott tényleg óriásit esett a vásárlási kedv.

Miközben az otthoni felhasználók számítógép-vásárlási kedve kisebb-nagyobb mértékben csökkent, addig a különböző cégek által vásárolt munkaállomások és szerverek száma jelentősen nőtt az elmúlt néhány hónapban is. Ugyanez a tendencia igaz a notebookokra is, amelyek úgy látszik, kezdenek szép lassan elterjedni. A notebookok elterjedésének további lendületet adhat a kijelzők árának várható esése is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban