Kongói kobalt­termelés - perelnek a bányászok családjai

Kongói kobalt­termelés - perelnek a bányászok családjai

2019. december 18. 08:20, Szerda
A rokonok a technológiai óriások ellen nyújtottak be keresetet.

A bányászok családtagjai azután fordultak egy amerikai egyesült államokbeli bírósághoz, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban több bányában is súlyos szerencsétlenségek és halálesetek történtek. Az érintettek a beadványukban alperesként jelölték meg az Alphabetet, az Apple-t, a Dellt, a Google-t, a Microsoftot és a Teslát. A hivatalos vád az, hogy a nagy technológiai társaságok tudtak a bányákban lévő rendkívül veszélyes körülményekről, profitáltak a helyzetből és támogatták a rendszert.

A dokumentumot az International Rights Advocates (IRA) nevű emberi jogi szervezet adta be és többek között azzal érvelt, hogy a kobaltot bányászó gyermekeket nem csupán kényszerítik a teljes munkaidős munkára, hanem az egész eljárás veszélyezteti a képzésüket és a jövőjüket is. Ráadásul a járatbeomlások és más veszélyek sokukat betemetik vagy akár meg is ölik.


A vádpontok között olvasható az is, hogy az óriáscégek pontosan tudták, hogy a Glencore nevű brit vállalattól és a Zhejiang Huayou Cobalt nevű kínai konszerntől szerzett kobalt jelentős részét gyerekek bányászták ki, akik ezért a rendkívül veszélyes tevékenységért legfeljebb 2-3 dollárt kaptak naponta. A Glencore értékesíti a kobaltot a Unicore nevű belga akkumulátorszállítónak, amelynek ügyfelei között van az Apple, a Dell, a Google, a Microsoft és a Tesla, míg a Zhejiang Huayou Cobalt ügyfelei között megtalálható az Apple, a Dell és a Microsoft.

A benyújtott kereset szerint a fiatalok kőkorszaki körülmények között dolgoznak csekély bérért és személyes kockázatokat vállalva azért, hogy leszállítsák a kobaltot annak a technológiai ágazatnak, amelyet az alperesek és más cégek uralnak, s amelynek ez az anyag elengedhetetlenül fontos a különböző termékek elkészítéséhez.

Az, hogy gyerekek termelik ki - védőruházat nélkül - a kobaltot Kongóban már 2016 januárjában kiderült az Amnesty International és az Afrewatch beszámolójából. A Kongói Demokratikus Köztársaságban kibányászott kobaltot az Apple, a Microsoft, a Samsung és a Sony okostelefonjaiba, valamint a Daimler és a Volkswagen elektromos autóiba beépített lítiumionos akkumulátorokban alkalmazzák. Szintén ezt a kobaltot használja fel termékeiben a Dell, a Hewlett-Packard, a Huawei, a Lenovo (Motorola) és a Vodafone is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások