Új audio­rendszert szabadal­maztatott az Apple

Új audio­rendszert szabadal­maztatott az Apple

2020. január 4. 10:52, Szombat
A kaliforniai konszern új térhangzást valósítana meg a számítógépei esetében.

Az Apple az iPhone és az iPad készülékek után a Mac számítógépeken is elérhetővé tenné a térhangzást és a kiterjesztett valóság funkciókat. Ezt támasztja alá az a szabadalom, amelyet a társaság az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) nyújtott be és amelynek a címe System to move a virtual sound away from a listener using a crosstalk canceller. Minderről a Patently Apple nevű online magazin számolt be.

A dokumentumban az szerepel, hogy az új audiorendszer elsősorban a kiterjesztett valóság és a játékok esetében lehet érdekes. Az anyag taglalja az audioforrások virtuális elhelyezését és kiegészített egy másik szabadalmat, amelyet a vállalat már a múlt év végén megkapott és amely a kiterjesztett valóság által támogatott fejhallgatókról szólt. Az utóbbi lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy hallják, hogy egy helyiségben pontosan hol tartózkodnak az emberek. Az új dokumentum gyakorlatilag ugyanazt az elvet írta le, csak egy MacBook hangszórói esetében.

Egy virtuális rendszer szállítaná a MacBook előtt ülő felhasználónak azt az illúziót, hogy a hang egy másik helyről, vagyis nem a beépített hangszórókból származik. A bemutatott akusztikai rendszer térhangzást biztosítana, de úgy, hogy ehhez nem kellene több audioforrást használnia. Egy ilyen térhangzás hasznos lehet a filmek, a sportközvetítések, a videojátékok vagy a kiterjesztett valóság alkalmazások audiojel-feldolgozásainál, mert azt az érzést keltené az emberekben, hogy az események közepén foglalnak helyet.

Az anyag leírja ugyanazt az elvet is, amelyet a HomePod is alkalmaz a működése során, vagyis, hogy mikrofonok veszik fel a visszavert hangokat és a hangszóró teljesítményét ezután az adott tér akusztikai jellemzőihez igazítják. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Apple integrálja-e majd és ha igen, mikortól és melyik termékébe a szabadalmaztatott rendszert.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások