Terjeszkedik az Aimster

Terjeszkedik az Aimster

2000. december 20. 20:32, Szerda
A Napster-hez hasonló fájlmegosztásos elven működő úgynevezett Aimster szolgáltatás új verziója már együtt fog működni az MSN-nel és a Yahoo!-val is, így a szakemberek szerint akár heti félmillió új felhasználóval is gazdagodhat az Aimster.

Az Aimster jelenleg lényegében az American Online üzenet-átviteli szolgáltatásán keresztül működik, de a program új változata a tervek szerint már olyan szolgáltatásokkal is képes lesz együttműködni, amelyeket jelenleg például a Microsoft, vagy a Yahoo cégek nyújtanak.
Az Aimster szolgáltatás keretében a regisztrált felhasználók az AOL népszerű Instant Messaging szolgáltatásán keresztül a Napster-hez hasonló módon egymás közt különböző fájlokat csereberélhetnek. Az ingyenes Aimster szoftvert november közepéig több mint 2.5 millió AOL felhasználó töltötte le és használta, a programot író cég most pedig egy olyan programkiegészítésen dolgozik, mellyel be szeretnék vonni a szolgáltatásba a konkurens Microsoft és Yahoo üzenet-átviteli szolgáltatásokat használó embereket is. A hamarosan letölthető szoftver upgrade telepítése után az Aimster szolgáltatás kiterjedhet többek közt a Napster és a Gnutella hálózatokra is.

"Az Aimster új verziójának megjelenése után felhasználóink szabadon cserélgethetik különböző fájljaikat, vagy akár üzenhetnek is bármelyik más hasonló elven működő hálózaton keresztül." - nyilatkozta Johnny Deep, az Aimster cég szóvivője.

Szakértők szerint a várhatóan nagyobb növekedésnek induló Aimster szolgáltatás a Napster-hez hasonlóan könnyen a zeneipar potenciális célpontjává válhat. Az Aimster fejlesztői szerint azonban a rohamosan növekvő szolgáltatást már több befektető és lehetséges partnercég is támogatni kívánja, és szerintük az Aimster egy olyan program, mely csupán törvényes úton szeretné betömni a "közösségi számítástechnikában" jelenleg még megtalálható lyukakat.

A Microsoft nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, a több mint 60 millió felhasználóval rendelkező American Online pedig elismerte, hogy tudnak az Aimster mozgalomról, és hogy folyamatosan figyelik is azt. Az Aimster korábban bejelentette, hogy már olyan nagy cégekkel is tárgyalt, mint például az Intel, és hogy ezenkívül még legalább fél tucat stratégiai partnerre számítanak. Az Intel egyébként jelenleg P2P (peer-to-peer) megoldásokba szeretne befektetni, így tényleg lehetséges, hogy létrejön az Aimster és az Intel közötti szerződés.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások