Még ötven évet kell várni a digitális agyra

Még ötven évet kell várni a digitális agyra

2020. január 14. 10:07, Kedd
A hagyományos processzorokat először a különböző különleges chipekkel kiegészített modellek követik majd.

Naveen Rao, az Intel mesterséges intelligencia részlegének vezetője kifejtette, hogy a digitális agy megalkotásáig még legalább 50 esztendőnek kell eltelnie. A szakember hozzátette, hogy egyre fontosabb a számukra a mesterséges intelligencia, a képfelismerő és a gépi tanulási chipek. Úgy véli, a jövőben a számítógépeket a mesterséges intelligencia által igényelt komoly számítási teljesítmény viszi majd előre. Soha nem volt nagyobb igény a nagy számítási teljesítményre, mint napjainkban. Azonban lezárult az a korszak, amikor ezeknek a feladatoknak az elvégzésével egy univerzális processzor is megbirkózik és már nem elegendőek kiegészítő megoldásnak a különleges grafikus chipek sem.


A menedzser szerint miután a mesterséges intelligencia mindent át fog szőni, ezért mindenhová el is juttatják majd. Hiszik, hogy a szabványos processzorok lesznek továbbra is a számítógépek központi egységei, de azokat számos speciális chip fogja kiegészíteni, amelyek az egyes alkalmazások munkáját segítik majd. A megoldások között lesz a Movidius vagy a Nervana, s a képek felismerésére vagy a gépi tanulásra lesznek kiképezve. E chipek közös jellemzője az, hogy nagyon gyorsan feldolgozzák a különböző adatokat. Jelenleg 100 milliárd különböző értéket tudnak ezek a processzorrendszerek egy időben egymással összekötni. 2020 végétől ez az érték már egybillió lesz.

Rao rámutatott, hogy 100 milliárd paraméter feldolgozására körülbelül 1,5 megawattra van szükség, az emberi agynál ugyanez az érték 20 watt. Ráadásul napjaink hardverei elérték a teljesítményük határait, ezért van szükség arra, hogy chipekből álló rendszerek szervezzék meg az adatok megosztását, tárolását és feldolgozását. Ehhez viszont specializált szoftverek is kellenek, amelyeknek biztonságosaknak és nyílt forráskódúaknak kell lenniük, hogy az egész ágazat együtt dolgozhasson a továbbfejlesztésükön. Az Intel ezért a következő években fejlesztők ezreit toborozza majd. A konszern már most az egyik legnagyobb mesterséges intelligencia chip-szállító. A technológiára épülő alkalmazásokhoz készített processzorok piaca a következő négy évben 25 milliárdosra fog nőni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások