Óránként 200 iPhone készüléket dolgoz fel az Apple robotja

Óránként 200 iPhone készüléket dolgoz fel az Apple robotja

2020. január 14. 11:01, Kedd
A berendezést folyamatosan fejlesztik, így egyre nagyobb segítséget jelent a vállalat számára.

Az Apple Daisy nevű rendszer jelenleg képes arra, hogy óránként 200 iPhone készüléket dolgozzon fel és 14 különböző nyersanyagot, köztük lítiumot vonjon ki a termékekből. Hosszú távon az eszköz és a hozzá kapcsolódó eljárás azt eredményezheti, hogy a társaságnak nem kell majd új nyersanyagokat vásárolnia, hanem újrahasznosíthatja a korábbi modellekben lévő fémeket. A robot jelenleg egy austini ipari csarnokban működik.

Az Apple már korábban is kivonta, majd újrahasznosította a régi okostelefonokból és táblagépekből elsősorban az ónt, a kobaltot és különböző ritkaföldfémeket. Emellett az Alcoa és a Rio Tinto jelenleg is "szén-dioxid-mentes", vagyis újrahasznosított alumíniumot szállít az óriáscégnek.


A robot 20 méter hosszú és folyamat során egy négy lépésből álló eljárást alkalmaz. Ennek során többek között mínusz 80 Celsius fokos levegővel fagyaszt. A kivont alkatrészeket - így például a memóriachipek külső házait vagy a vezetékeket - azután tovább adják a külső feldolgozóknak, amelyek elvégzik a valódi munkát.

Az Apple a használt műszaki eljárást szeretné más vállalatokkal, többek között az elektromos autókat gyártó vállalkozásokkal is megosztani. Ugyanakkor a cég tökéletesen tisztában van azzal, hogy még nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, amíg a rendszer annyira fejlett lesz, hogy le lehet majd mondani a külső nyersanyag-forrásokról. Lisa Jackson, az Apple alelnöke és környezetvédelmi, valamint társadalmi kezdeményezésekért felelős vezetője elmondta, hogy e folyamat során nem feltétlenül kell másokkal versenyezniük és a bányáknak sem kell semmitől tartaniuk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások