Memória mizéria

Memória mizéria

2000. december 21. 19:50, Csütörtök
[ZDNET] A memóriachip-ek árai október óta körülbelül felére estek vissza, így többek közt az a kérdés is felmerülhet bennünk, hogy vajon hogyan kezelik ezeket az ármozgásokat az olyan nagy, memóriagyártással foglalkozó cégek, mint például a Micron Technology.

Szakértők szerint a körülbelül három hónapja tartó, lényegében majdnem folyamatos memória árcsökkenés jelentősen csökkentheti a memóriagyártó cégek bevételeit, és a memória raktárkészletek kiürülését is eredményezheti. Arról, hogy pontosan hogyan is érinti ez az ármozgás például a Micron Technology-t, majd csak a cég negyedik negyedéves jelentéséből tudhatunk meg többet.

Eric Ross, a Thomas Weisel Partners cég szakértője szerint jelenleg a nagyobb, számítógép összeállítással foglalkozó cégek a 64 megabites DRAM chip-eket körülbelül 3.80 dolláros (~1140 Ft) nagykereskedelmi áron tudják beszerezni, míg ugyanennek a terméknek az ára október első hetében még 7.50 dollár (~2250 Ft) volt.

"A memória chip-ek árai hetenként körülbelül öt százalékkal csökkennek. " - nyilatkozta John Joseph, a Salomon Smith Barney cég piaci elemzője. Brian Matas, az IC Insights piackutató intézet alelnöke szerint 2001 közepéig bírják a mostani olcsó memória raktárkészletek a felvásárlási rohamot.

A mostani árcsökkenések sokakat meglepetésként értek, hiszen a nyár folyamán a csökkenő PC-s kereslet mellett többen növekvő memória árakra is számítottak. Az idei év első felében egyébként jóval nagyobb volt a felhasználók PC-k iránti vásárlási kedve, így eleinte az egyre csökkenő raktárkészleteknek köszönhetően tényleg magasabbak voltak az árak. A gyártók a kedvező első félév után hasonlóan jó második félévre számítottak, azonban a dolog végül máshogy alakult, hiszen mostanában egyre csökkennek a PC-s eladások.

Az olyan nagy memóriagyártó cégek, mint a Micron, vagy a Samsung közben különböző technológiai fejlesztéseket vittek végbe, melynek köszönhetően csökkent a memóriachip-ek mérete, és nőtt a termelés, mely a memóriamodulok árcsökkenéséhez vezetett. Jelenleg nagyon nehéz megmondani, hogy mennyi memóriamodul lehet raktáron világszerte, hiszen ezeket széleskörben terítik szét a különböző PC gyártók, és disztribútor cégek között. Mivel a memóriamodulok piaci ára mostanság nagyon közel van az előállítási árhoz, sok kisebb cégnek abba kellett hagynia a memóriák gyártását, mert nem bírták a piaci versenyt. Többek közt a Hyundai, a Mitsubishi és a Fujitsu is nagy károkat szenvedett a memória árcsökkenések következtében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások