Korlátozott jogosít­ványokkal kezdi munkáját a Facebook szakértői testülete

Korlátozott jogosít­ványokkal kezdi munkáját a Facebook szakértői testülete

2020. február 3. 08:50, Hétfő
A bizottság egyelőre nem kap teljes jogkört.

Sir Nick Clegg korábbi brit miniszterelnök-helyettes, a Facebook globális kommunikációs részlegének vezetője tavaly nyáron beszélt arról, hogy a közeljövőben létrehoznak majd egy új testületet, amelynek 40 tagja lesz a világ minden tájáról. A tagok között lesznek tudósok és újságírók is, s minden olyan kérdést meg fognak vitatni, amely a Facebook-használók részéről felmerül. A tagokat három évre választják majd és függetlenek lesznek a cégtől. Az Oversight Board nevű grémium gyakorlatilag egy etikai tanács, egy alkotmánybíróság és egy parlamenti bizottság ötvözeteként fog működni.

A 40 szakértő közül legalább 11-nek jelen kell lennie a határozatképességhez. A meghozott határozatok kötelező érvényűek lesznek, még akkor is, ha azzal Mark Zuckerberg vagy a Facebook nem ért egyet. A meghozott döntéseket gyorsan átültetik majd a gyakorlatba és alapvetően precedens értékűek lesznek. A társaság a saját döntéseit is megvizsgáltathatja az Oversight Boarddal. A tagokat 3 évre fogják megválasztani, legfeljebb 3 alkalommal. A munkájukért anyagi juttatást kapnak majd, de nem a Facebooktól, hanem egy vagyonkezelő alaptól. Az első tagokat a vállalat fogja kikeresni, később ők segítenek majd a további tagok kiválasztásában.

Brent Harris, a Facebook kormányzati és globális ügyekért felelős igazgatója a blogbejegyzésében azt írta, hogy a testület a tervezettnél később fogja megkezdeni a működését és kevesebb jogkörrel rendelkezik majd. A felhasználók egyelőre csak a szerintük jogtalanul törölt tartalmak kérdésében fordulhatnak majd a bizottsághoz, a törölt csoportok és Facebook-oldalak, vagy mások tartalmainak eltávolítása ügyében nem. Ezek a funkciók csak később lesznek elérhetők. A vállalat képviselői a hirdetésekkel, a csoportokkal és az egyes oldalakkal kapcsolatos kérdésekben fordulhatnak majd a testülethez.

Egy 46 oldalas dokumentum leírja, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak a 40 tagú bizottságnak. Az egyes esetekkel kapcsolatos döntéseket 5 tagú csoportoknak kell majd meghozniuk és a teljes testületnek előterjeszteniük. Átvizsgálásra nem lesznek elérhetők a Facebook Dating, a WhatsApp, a Messenger, az Instagram Direct és az Oculus tartalmai. A működéshez szükséges pénzt az első hat évre egy alapítványon keresztül fogja biztosítani a Facebook és az ebben az időszakban keletkező költségek alapján számítják majd ki a hosszú távú finanszírozást. Az egyes tagok fizetése külön megállapodás tárgyát fogja képezni. A bizottság kabinetfőnöke, aki a munkát koordinálja, Thomas Hughes lett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások