Amerikai cégekkel építtetne 5G-hálózatot Donald Trump

Amerikai cégekkel építtetne 5G-hálózatot Donald Trump

2020. február 5. 22:52, Szerda
Az amerikai elnök az Apple után más IT-cégeket is megkeresett az ajánlatával.

Donald Trump azt szeretné, ha az Amerikai Egyesült Államok jövőbeli 5G-hálózatai helyi erőforrásokra, hardverekre, szoftverekre és felszerelésekre épülnének. Ezért már tavaly novemberben megkereste együttműködési ajánlatával az Apple vezetőjét, Tim Cookot, mondván: a társaságnak minden szükséges eszköze rendelkezésre áll, vagyis a pénz, a technológia, a vízió és maga Tim Cook. Az amerikai elnök azt kérte a menedzsertől, hogy az Apple vizsgálja meg az USA-ban az 5G-infrastruktúra megvalósításának lehetőségét. Konkrét elvárásokat ugyanakkor nem fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy pontosan miként is kellene részt vennie a programban a kaliforniai óriáscégnek.

Trump most folytatta a kampányát és azzal az ötlettel állt elő, hogy a Microsoft, a Dell és az AT&T fejleszthetné az 5G-hálózatokhoz szükséges szoftvereket, amelyek egy szabvány hardveren futhatnának. Lawrence Larry Kudlow, az elnök legfőbb gazdasági tanácsadója és a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója megerősítette, hogy a washingtoni kormány saját hardvereket akar saját fejlesztésű programokkal.

Kudlow hozzátette, hogy Trump folyamatosan azt kérdezi, hogy az 5G nem működhetne-e egyszerű infrastruktúra segítségével és emellett azt is hangsúlyozta, hogy meg kellene kísérelni egy amerikai hálózat kialakítását. Példaként a Huawei-t hozta fel, amelyről azt hallotta, hogy képes ilyen projektek megvalósítására. Továbbá a kabinet javasolta a nyílt 5G szoftverszabványok, mindenekelőtt az OpenRAN kutatásának és fejlesztésének a finanszírozását.

Kudlow rámutatott, hogy a Dell és a Microsoft nagyon gyorsan képesek kifejleszteni olyan program- és felhőfunkciókat, amelyek képesek lesznek kiváltani az eszközök nagy részét. A szakember idézte Michael Dellt, aki szerint az 5G területén a szoftver "megeszi" a hardvert. A Trump által felvázolt koncepció lényege, hogy az amerikai 5G-architektúrát főleg helyi vállalatok hozzák létre, de a projektben résztvevő vállalkozások között lehet a Nokia és az Ericsson is, mivel erős pozíciójuk van az USA-ban.

Listázás a fórumban